KOMISIJA ZA ZAŠTITU KONKURENCIJE POKRENULA POSTUPAK PROTIV MATIJEVIĆEVE FIRME

Da li je širenje bilo dozvoljeno?

Desetog juna ove godine zrenjaninska fabrika „Radijator” a.d. prodata je novosadskoj firmi „Mat ril estejt” (Mat real estate) po ceni od 414,8 miliona dinara, a samo dva meseca kasnije fabriku je preuzeo novi vlasnik, preneo je tada „Danas”.
Međutim, već 6. septembra Komisija za zaštitu konkurencije je, po službenoj dužnosti, pokrenula postupak radi ispitivanja koncentracije koja je sprovedena iako nije odobrena u skladu sa Zakonom o zaštiti konkurencije. Monopol na tržištu je prema osnovanoj pretpostavci mogao nastati sticanjem kontrole koju je sprovelo privredno društvo nad „Radijatorom” u stečaju, navodi se u obrazloženju Komisije.
Kako saznajemo, uvidom u rešenje Privrednog suda u Beogradu od 29. juna 2021. godine, koje je postalo pravosnažno 9. avgusta, obustavljen je stečajni postupak nad stečajnim dužnikom i nastavljen nad stečajnom masom.Stečajnom upravniku ovog društva Aleksandru Lakiću iz Beograda, kao zakonskom zastupniku, naloženo je da po pravosnažnosti ovog rešenja registruje stečajnu masu (celokupna imovina stečajnog dužnika, prim. nov) u APR-u. „Radijator” je usled promene pravne forme ispisan iz Centralnog registra, depoa i kliringa hartija od vrednosti Republike Srbije, što je utvrđeno uvidom u podatke ovog registra.


Većinski vlasnik firme „Mat ril estejt” je Petar Matijević, koji poseduje 70 odsto udela u ovom društvu, pri čemu je preostalih 30 odsto u vlasništvu Zore Matijević. Osim pomenute firme, Petar Matijević direktno kontroliše još tri privredna društva: „IM Matijević”, „MPZ-agrar” i „MPZ agrar dva”. Sva tri preduzeća posluju u okviru Matijević grupe i nalaze se na istoj adresi, Rumenački put u Novom Sadu u kojima ima po 70 odsto udela.
U obrazloženju se navodi da se može osnovano pretpostaviti da je došlo do promene vršioca kontrole nad „Radijatorom”, odnosno da predmetna transakcija predstavlja koncentraciju koja je sprovedena bez odobrenja Komisije, a koja je nastala tako što je „Mat ril estejt” kupio zrenjaninsku fabriku.
– Na osnovu javno dostupnih podataka o ukupnim prihodima koje su društva iz Matijević grupe ostvarila na svetskom i domaćem tržištu u 2020. godini, Komisija je pretpostavila da je postojala obaveza prijave koncentracije, jer je ukupan prihod učesnika u tome (konkretno društava Matijević grupe, koja se smatra jednim učesnikom na tržištu) veći od iznosa koji su propisani Zakonom, kao uslova za prijavu koncentracije – ističe se u obrazloženju.
Ova organizacija je proverom utvrdila da joj je navedena koncentracija do dana donošenja zaključka nije prijavljena radi ispitivanja. Komisija će ispitati da li je u konkretnom slučaju postupljeno suprotno odredbama Zakona, kao i dozvoljenost uticaja na tržištu.

  • KAKO JE PRODAT „RADIJATOR”
    Podsećamo da je akcionarsko društvo za proizvodnju radijatora, kotlova i uslužnog liva bilo u stečaju duže od četiri godine. Nakon nekoliko neuspelih predloga reorganizacije odlučeno je da se proda kako bi se namirili poverioci. „Radijator” je prodat po početnoj ceni, a kupac „Mat ril estejt” je bio jedini ponuđač na javnom nadmetanju, izjavio je Aleksandar Lakić za „Danas”. Inače, imovina „Radijatora” procenjena je na više od dve milijarde dinara, ali ju je na trećoj prodaji novi vlasnik dobio za pet puta manji iznos.
    Prvi pokušaj otuđenja bio je 2019. i tada je za 19 miliona dinara prodat samo poslovni prostor fabrike na Vračaru. Naredna aukcija organizovana je 2020. godine, po početnoj ceni od milijardu dinara, što je bila polovina procenjene vrednosti ovog stečajnog dužnika. Međutim, nije bilo zainteresovanih kupaca. Iako se kompletna imovina „Radijatora” nalazi u Zrenjaninu, stečajni postupak se vodio pred Privrednim sudom u Beogradu, jer je bivši vlasnik u jednom trenutku promenio sedište firme, preselio je na beogradsku adresu, preneli su mediji.

Iva Isakov