KOMŠIJSKI DAN: Druženje stanovnika Ljubljanske ulice

Polaganjem cveća na krst na raskrsnici ulica Ljubljanske i Takovske, uz verski obred, i odavanjem pošte preminulim stanovnicima Ljubljanske ulice na Gradnulici, bez obzira ne njihovu versku pripadnost, počeo je „Komšijski dan“. Savet Ljubljanske ulice osnovan je prošle godine, poslednjeg petka u maju, koji su UN upravo proglasile za međunarodni Dan komšija. Osnivači su Srboljub Ćetković Jovanović i njegov sin Ćetko, a do sada su okupili ugledne građane: arhitekte, ekonomiste, dokazane sportiste, a danas su se ponovo okupili.

Potom su stanovnici ove ulice obišli Sandićevu kuću uz apel nadležnima da se objekat, u kom je rođen književnik i sekretar Vuka Karadžića, Aleksandar Sandić (1836–1908) bar na neki način zaštiti. Sadniceva kuća sagrađena je 1790. godine i jedinstvena je po stilu gradnje. Predstavlja originalan i najstariji primer srpskog narodnog graditeljstva u Banatu. Prošle godine organizovana je i likovna kolonija „Oproštaj od Sandićeve kuće“.

rsz_komsije_ljubljanska_2017__1

Crvene ruže stavljene su i na postament biste Uroša Predića i Slobodana Bursaća u Karađorđevom parku, opet uz poruku da se spreči skrnavljenje spomenika.

Komšijama se obratio Ćetko Ćetković pozdravljajući, kako je rekao, savremenike i poklonike prošlosti, radi lepše i bolje budućnosti. Druženje je nastavljeno, uz dogovor da će „Komšijski dan“ postati tradicionalan.

M.B.

Foto Z. Simin