KONCERT U MUZIČKOJ ŠKOLI „JOSIF MARINKOVIĆ“: Aplauz za brata i sestru Švan

Erne Švan – violina i Hilda Švan – klavir, brat i sestra, održali su koncert u Muzičkoj školi „Josif Marinković“. Na progarmu su bila dela Bramsa, Baha, Čajkovskog i Vjenjavskog.

Prema rečima ovih vrsnih zrenjaninskih muzičara, najveći je izazov, ali i odgovornost, svirati pred zrenjaninskom publikom, a to je publika koja ume da podfrži izvođače i da ih nagradi iskrenim i dugim apaluzom.

Erne Švan je rođen u Zrenjaninu, 5. avgusta, 1983. godine, gde je završio Nižu i Srednju Muzičku školu „Josif Marinković“. Osnovne i master studije je završio na Muzičkoj akademiji u Novom Sadu, u klasi profesorke Irine Jašvili, gde je trenutno zaposlen kao stručlni saradnik na predmetu Violina.

Dobitnik je brojnih nagrada na republičkim i međunarodnim takmičenjima kao i Nagrade Univerziteta u Novom Sadu. Bio je stipendista domaćih i inostranih fondova koje podržavaju mlade umetnike. Usvršavao se na brojnim master kursevima eminentnih pedagoga u zemlji i inostranstvu. Imao je niz koncerata na domaćoj i međunarodnoj muzičkoj sceni.

Erne Švan je koncertmajstor Zrenjaninskog kamernog orkestra, Zrenjaninske filharmonije i Jevrejskog kamernog orkestra, zamenik je koncertmajstora Vojvođanskog simfonijskog orkestra, stalni je član orkestra „Camerata Academica“. Član je ESTA ( Europen String Teachers Association), od 2008. godine.

Hilda Švan je rođena u Zrenjaninu, gde je, takođe završila Nižu i Srednju Muzičku školu „Josif Marinković“. Od 1996. godine je bila polaznik „Nulte grupe“ za speciojalne talente na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Kemala Gekića, gde upisuje osnovne studije u klasi profesora Vladimira Ugarkova. Specijalističke studije je završila na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu, u kalsi profesorke Jokut Mihailović, gde je doktorirala 2015. godine.

Osvojila je brojne nagrade na muzičkim takmičenjima u zemlji i inostranstvu, zaslužila titule laureata. Dobila je i nagradu Izvršnog veća AP vojvodine za najuspešnijjeg pojedinca u oblasti muzike, 1997, 1998. i 2000 godine. Sa violinistom Nikolom Aleksićem dobitnica je Nagrade „Stanojlo Rajačić“ koju dodeljuje Srpska akademija nauka i umetnosti za najuspešniji koncert u sezoni 2014/2015.

Usavršavala se kod eminetnih profesora u zemlji i instranstvu. Kao solistkinja je imala koncerte sa našim poznatim orkestrima. Na Akademiji umetnosti u Novom Sadu je angažovana kao samostalni stručni saradnik.

Tekst i foto B. Jajić