KONCERT ZRENJANINSKOG KAMERNOG HORA NIJE OSTAO NEZAPAŽEN

Jedinstveno muzičko letnje osveženje

Ovogodišnja ponuda kulturno-umetničkog programa u našem gradu namenjena je svim sugrađanima, ali i njihovim gostima. U planu su izložbe, književne večeri, najavljeni su brojni muzički izvođači, koncerti. Nedavno je u Slovačkoj crkvi održan prvi samostalni nastup „Zrenjaninskog kamernog hora”, koji vodi dirigentkinja Andrea Poša.
Iako najmlađi od brojnih vokalnih sastava, prepoznatljivi su po vedrom duhu, energiji i zanimljivim numerama. Sa Andreom Pošom razgovarali smo o tome koliko dugo je pripremala izvođače za jedan celovečernji nastup.
– Od marta meseca, tačnije otkad su mere ublažene, krenuli smo sa redovnim probama. Dugogodišnja ideja postala je realnost. Prisutni su imali priliku da čuju neke od kompozicija koje najčešće izvodimo. U pitanju su moderno stvaralaštvo, autorska dela, a bilo je i iznenađenja. Poseban je osećaj upriličiti nešto lepo i plemenito za sebe i svoj grad. Nastalo je ogromno interesovanje za više ovakvih koncerata, a mi ćemo sa zadovoljstvom raditi na tome. Publika je bila zadovoljna i veoma ponosna na nas – ispričala je Andrea Poša.

Kako je rekla, pridružili su im se i studenti iz inostranstva. Ovu priču dodatno krase razmena iskustva u pevanju i upoznavanje sa drugačijim muzičkim repertoarom. Izvođači se posebno zahvaljuju kantoru Andreju Godi, koji im je omogućio da pevaju u Slovačkoj (Evangelističkoj) crkvi, koja je divna i veoma akustična.
Podsetimo, ovaj sastav osnovala je Andrea Poša, master teoretičar umetnosti, 2018. godine nakon dugogodišnjeg pevačkog iskustva. Sa velikim entuzijazmom pokušava da nastavi gradsku tradiciju horske kulture. Ovu priču dopunjavaju trud i volja posvećenih pevača različitih profesija i interesovanja, što doprinosi lepoti i kreativnosti hora. Krajem 2021. postaju internacionalni sastav. Nastupali su na horskom festivalu „Slobodan Bursać”, „Novim prostorima” i bili specijalni gosti u predstavi „Unutrašnja svetla”, kao i na humanitarnom koncertu „Nebojši za klarinet”. U saradnji sa CEKOM-om, pojavili su se u predstavi „Indigo”, ali i na mnogim drugim svečanim događajima i manifestacijama.

Članovi Hora su: Dunja Milić, Tara Vlaisavljević, Hajnalka Kovač, Bojana Đurić, Jovana Rakić, Aleksandra Stajić, Marina Nikolin, Andrea Mićević, Bojana Aleksić, Femja Restorff Olsen, Vladislava Savić Milićević, Tatjana Jović, Aneta Đirošan, Nevena Stojšić, Ivona Stanimirov, Andrija Poša, Vladimir Živkov, Miša Zotović, Nicolo Vaccaro, a specijalni gost bio je Slobodan Vujnov.

M.Malbaški

Foto: Tibor Arva