I OVE GODINE U KATASTARSKIM OPŠTINAMA AKTUELNA UZURPACIJA DRŽAVNOG ZEMLJIŠTA

Uz njive, sada se oru i pašnjaci

Pre šest godina počela je velika akcija suzbijanja bespravnog korišćenja državnog zemljišta. I kada se činilo da sve polako ulazi u legalne tokove, ovih dana ponovo smo u prilici da govorimo o stotinama hektara oraničnih površina, pašnjaka i livada koje se bespravno koriste. Zbog toga su nadležne republičke, pokrajinske i lokalne institucije upozorile sve one koji su nelegalno ušli u posed da to prijave i plate zakonski predviđenu nadoknadu. U suprotnom, slede sudski postupci i skidanje useva pod prinudom, objašnjava Branislav Lazić, rukovodilac poljočuvarske službe Grada Zrenjanina.
Dok se ne pregleda teren, teško je reći koliko je ove godine takvih površina. Međutim, tridesetak poljočuvara odlično poznaje situaciju na ovom području što nam potvrđuje i njihov poslovođa Blagoje Bogdanović. On nam pokazuje „kartone” i „krvu sliku” svih katastarskih opština naše sredine.
– Na prste jedne ruke mogle bi se izbrojati neke katastarske opštine poput Botoša, Lukićeva, Belog Blata, Lukinog Sela, Lazareva pa i Kleka gde nema uzurpatora. Ali, to je i dalje izraženo u Melencima, Aradcu i Knićaninu – ističe Bogdanović i dodaje da se upravo poljočuvari svakodnevno izlažu neprijatnostima, a ima i pretnji fizičkim obračunom.

– Mene je ovih dana jedna osoba upitala: „Da li si ti još živ?” Jasno mi je dao do znanja da ne ulazim u tu problematiku – dodao je Bogdanović.
Našem razgovoru prisustvuju dva, od tri stalna poljočuvara u Melencima. I oni na terenu doživljavaju razne neugodnosti, ali nam i nude brojne snimke na kojima se vide površine zasejane pšenicom, uljanom repicom, suncokretom, lucerkom…
– Pojedine mesne zajednice su pašnjake pretvorile u oranične površine. Imamo upravo primer u Melencima gde nemamo saradnju sa Mesnom zajednicom, ne možemo da uporedimo „papire” i sagledamo šta je legalno, a šta uzurpirano. Šta nam preostaje? Prijavljujemo nadležnoj gradskoj inspekciji i Odeljenju koje je za to zaduženo u lokalnoj vlasti. Imamo korektnu saradnju sa policijom, mada je u toj celoj priči najveći teret upravo na našim radnicima – ističe Lazić koji napominje da su sa takvih površina ranijih godina odlazile tone i tone pšenice, suncokreta ili kukuruza. On dodaje da je sada to mnogo manje.
U razgovoru od poljočuvara saznali smo da ove godine po njihovoj računici na području Grada Zrenjanina ima oko 400 hektara uzurpiranog državnog zemljišta.

N. Božović

  • NOVOBEČEJCI PRVI POČELI
    Uredba o skidanju useva na uzurpiranom državnom zemljištu Ministarsto za poljoprivredu donelo je tačno pre pet godina. Valja reći da je Opština Novi Bečej još pre osam godina uvidela ovaj problem i sasekla ga u korenu. Istina, i danas ima uzurpatora i na ovom području, ali daleko manje u odnosu na period od pre pet ili šest godina.
  • „ZALUTALI” HEKTARI U NEUZINI
    – Pronašli smo da je 16 hektara zemljišta koje poripada katastarskoj opštini Banatski Despotovac zalutalo u katastarsku opštinu Neuzina u Sečnju. To je jedan od primera kako smo gazdovali državnim resursima svih ovih godina – otkriva Bogdanović.