KONKURS: Podrška porodici za podsticaj rađanja

Kabinet ministra zaduženog za demografiju i populacionu politiku raspisao je Javni poziv za pilot-projekte kojima će se testirati mere populacione politike u lokalnim samoupravama. Pravo učešća imaju sve opštine koje ispune dva osnovna uslova: da već u sopstvenim budžetima imaju predviđen novac za mere podrške porodici ili podsticanje rađanja i da imaju telo ili osobu zaduženu za pitanja demografije i populacione politike, odnosno za sprovođenje predloženih mera. Rok za prijavljivanje je 15 dana od objavljivanja u Službenom glasniku, odnosno od 12. do 29. maja. 2017. godine.

– Planirano je da projekti budu pokrenuti u najmanje jednoj opštini u Vojvodini, beogradskom regionu, regionima Šumadije i zapadne, južne i istočne Srbije. Novac se mora utrošiti u toku budžetske godine, a započete aktivnosti će se nastaviti i u 2018. godini. Nakon evaluacije, mere koje su učinkovite, biće uvrštene u zakonska rešenja – rekli su iz Ministarstva za demografiju i populacionu politiku.

Za ovu namenu iz budžeta Republike Srbije je obezbeđeno 130 miliona dinara za sufinansiranje do 85 odsto troškova za predložene mere populacione politike. Maksimalni iznos koji može biti dodeljen lokalnoj samoupravi je 32,5 miliona dinara po svim predloženim merama.

Bespovratna sredstva namenjena su za sufinansiranje onih mera koje se odnose na podsticanje rađanja, ublažavanje ekonomske cene podizanja deteta, usklađivanje rada i roditeljstva, snižavanje psihološke cene roditeljstva, promociju zdravlja i reproduktivnog zdravlja, borbu protiv neplodnosti, populacionu edukaciju.

S.K.