KONKURS POVODOM JUBILEJA: Esej o 1.300 kaplara

Organizacija rezervnih vojnih starešina Zrenjanin, u saradnji sa Gradskom narodnom bibliotekom Žarko Zrenjanin” pod pokroviteljstvom grada, organizuje konkurs – esej o 1300 kaplara, za učenike srednjih škola. Radovi se predaju najkasnije do petka, 6. septembra. Konkurs je organizovan povodom 100 godina od osnivanja Organizacije rezervnih vojnih starešina Srbije. Radovi se potpisuju šifrom i dostavljaju u tri štampana primerka u koverti i pod šifrom, na adresu GNB Žarko Zrenjanin”, Trg slobode 2, 2300 Zrenjanin, poštom ili lično. Za prva tri rada biće obezbeđene nagrade i za učenike i za njihove mentore.

O konkursu je danas bilo reči u Multimedijalnoj sali, a o temi su govorili Tanja Dulović, predsednica ORVS Zrenjanin i Milan Bjelogrlić, direktor Gradske narodne biblioteke.

– Pred nama je obeležavanje stogodišnjice od osnivanja Organizacije rezervnih vojnih starešina Srbije. Na prvu godišnjicu proboja Solunskog fronta,15. septembra 1919. godine, osnovano je Udruženje rezervnih oficira i ratnika čiji je prvi predsednik bio vojvoda Stepa Stepanović, a čiju tradiciju i postojanje nastavlja Savez organizacija rezervnih vojnih starešina Srbije. Aktvno učestvujući u obeležavanju ovog značajnog jubileja, ORVS Zrenjanin se opredelila da, u saradnji sa Gradskom narodnom bibiliotekom „Žarko Zrenjanin”, raspiše konkurs za srednjoškolce na temu 1300 kaplara. Priča o 1300 kaplara je neispričana priča. O njima mora da se priča i danas i u buduće. Kaplari su bili polaznici jedne vrste škole rezervnih oficira ali koju, nažalost, nisu završili u školskim klupama već na frontu, u prvim borbenim redovima. Ono što mi možemo da uradimo, što je do nas, jeste da ne zaboravimo tu hrabru mladost, taj cvet Srbije. Kao što je slavni Branislav Nušić, čiji je sin jedinac Strahinja Ban Nušić poginuo kao jedan od kaplara, rekao prilikom podizanja spomenika poginulim kaplarima: „Pravi spomenik vama palima, podići ćemo ako budemo kadri da sačuvamo sećanje na vas.” – rekla je Tanja Dulović.

Milan Bjelogrlić je istakao da je tema o 1.300 kaplara velika i značajna, priča o biblijskom stradanju u Prvom svetskom ratu, i čuvanju i odavanju počasti učesnicima značajnih datuma naše istorije. Mladi, 1300 kaplara jesu primer kako se brani otadžbina, a među njima su bili i sinovi istaknutih ljudi tog vremena. Bjelogrlić je dodao da se nada da je tema dovoljno snažna da privuče mlade i da sami istraže kakva je bila sudbina ovih mladića koji nisu žalili živote za slobodu i pravdu, a na nama je da tu zlatnu epsku niti čuvamo kao veliku vrednost.

Proglašenje pobednika biće na svečanoj akademiji Organizacije rezervnih vojnih starešina povodom veka od njenog osnivanja.

M.Bečejac

Fotografija 1300 kaplara autor Rista Marjanović