Korona tričarije

Piše: Ljiljana Bailović


„Ustaneš, jedeš, legneš; ustaneš, jedeš, legneš; ustaneš, jedeš, opet legneš – i još je danas“. To je jedna od duhovitih objava koje se, ovih dana, šire internetom. Nema sumnje da ju je smislio neko ko, zbog vanrednog stanja i delimične zabrane kretanja pod pretnjom od širenja novog korona virusa, odjednom ima viška slobodnog vremena. Da, zaraza koja se nadvila i nad Srbijom, menja svakodnevicu svima – i preokupacije ljudi, i njihove poslove, i navike.
I to ih menja na gore, ne na bolje. Svi koji i dalje rade – rade pod izuzetno otežanim uslovima. Ostali strepe i brinu – zbog svega, i zbog danas, i zbog sutra. Tako da je ona objava više za razbijanja malera, nego zbog činjeničnog stanja…
Pod senkom korone, sve se čini opasnijim, upitnijim, nesigurnijim. Zato i obraćam pažnju, više nego inače, na prosijavanja koje do nas, tu i tamo, dopire zahvaljujući nečijoj duhovitosti, pameti, obrazovanju i delotvorne osetljivosti za zajednicu. I zato mi je i zapala za oko tv reklama „Univereksporta“: „Mi pazimo da vi imate sve što volite, vi pazite na one koje volite“. Pojavila se takoreći odmah – da obuhvati momentum u kome smo se zatekli, da na primeren način skrene pažnju i preporuči sopstveni biznis, ali da reklamnu poruku saobrazi utisku o brizi za opšte dobro. Istina, tehnički je preprosta, a estetika joj je prezaslađena, ali u ovom trenutku to deluje više umirujuće, nego iritirajuće. Dobar posao advertajzing tima „Univereksporta“.
A kad se već bavim tim „mirnodopskim tričarijama“, onda primećujem da se, u atmosferi pandemije, nekako nedovoljno snalaze baš oni koji žive od čovekovih slabosti i nesigurnosti: na primer, astrolozi. Svoje „čitanje zvezda“ nisu svi uskladili sa aktuelnim okolnostima, pa čak i oni koji horoskope objavljuju pod sopstvenim imenom (i slikom), pustili su u štampu „čitanje sudbine“ pisano, recimo, još lane. Kao da novi korona virus nije još upisan u zvezdani raspored.