KOVID 19: IMUNIZACIJA SE ODVIJA PO PLANU, POPUŠTAJU SE MERE, ALI NEMA OPUŠTANJA

Nastaviće se vakcinisanje bez poziva

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje, u Srednjobanatskom okrugu, zaključno sa 12. aprilom, potvrđeno je ukupno 9.974 slučaja kovida 19. U periodu od 1. do 12. aprila registrovano je 888 novoobolelih lica. Broj obolelih po opštinama Srednjobanatskog okruga je: Zrenjanin 6.940 (aktivna 1.122), Žitište 601 (aktivnih 78), Nova Crnja 555 (aktivnih 84), Novi Bečej 1.341 (aktivnih 311) i Sečanj 537 (aktivna 72) slučajeva.
Sa hiljadu i po aktivnih slučajeva, Zrenjanin se tokom proteklog vikenda popeo na visoko treće mesto među gradovima u Vojvodini. Već u ponedeljak, 12. aprila, taj broj je pao na nešto više od 1.100, pa je naš grad u ovom trenutku na četvrtoj poziciji po broju obolelih, iza Novog Sada, Pančeva i Subotice.

NEPOVOLJNA SITUACIJA
– Među novoobolelima i dalje dominira radno aktivno stanovništvo, a među njima najveći deo čine osobe između 30 i 50 godina. Ovu situaciju smatramo krajnje nepovoljnom i očekujemo produženje epidemijskog talasa. Smatramo da u narednom periodu treba dodatno posvetiti pažnju poštovanju predloženih opštih mera zaštite na svakom mestu i potrebi vakcinacije što većeg broja ljudi – ocenio je Institut za javno zdravlje Vojvodine.
Zrenjaninci su prošle srede imali prilike da se vakcinišu u sportskoj hali „Medison” bez prethodnog zakazivanja preko eUprave. Vakcinacija se odvijala od 8 do 14 časova, a s obzirom na to da je vladalo veliko interesovanje, mnogi sugrađani nisu stigli na red.
– Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek prosledio je našem Domu zdravlja dopis da je nezakazanim građanima omogućena vakcinacija, a u skladu sa tim obezbedili smo još dve kabine za pregled tih pacijenata. Za tu priliku bilo je opredeljeno 500 doza vakcina kineskog proizvođača.
U ovom trenutku za nezakazane pacijente nema doza, čim stignu u Zavod za javno zdravlje Zrenjanin, biće nastavljena ova akcija. Inače imunizacija protiče u najboljem redu – izjavila je dr Gordana Đurić, koordinatorka za masovnu imunizaciju u kriznom štabu Grada Zrenjanina, za RTV „Santos”.

STIGLE NOVE DOZE „FAJZERA”
Kako je rekla, u ponedeljak, 12. aprila, vakcinisano je 1.000 pacijenata prvom dozom „Sinofarm” vakcine. Narednog dana vakcinu je primilo 778 zakazanih pacijenata, a u sredu 700 sugrađana. Stigle su nove doze „Fajzera”, te očekuju spiskove za prvu dozu za naredne dane, a u četvrtak i petak će biti revakcinacija ovim cepivom.
Ona je istakla da se dešava da se neko sa spiska za primo doze ne pojavi, pa se trude da izađu u susret starijim sugrađanima sa komorbiditetima i onkološkim pacijentima i da ih mimo spiskova vakcinišu. Svakako preporučuju građanima da se prijave putem eUprave kako se ne bi stvarale velike gužve.
Kako saznajemo, od početka imunizacije u srednjem Banatu ukupno je iskoristio 59.514 doza vakcine protiv kovida 19. Dom zdravlja „Dr Boško Vrebalov” aplikovao je 39.614, a domovi zdravlja Novi Bečej 7.234, Žitište 5.182, Sečanj 4.104 i Srpska Crnja 3.380 doza vakcine. Ukupno, sa dve doze, vakcinisano je 22.613 žitelja Srednjobanatskog okruga.

  • PONOVO RADE TRŽNI CENTRI
    Krizni štab Vlade Srbije za suzbijanje zarazne bolesti kovid 19 je na poslednjoj održanoj sednici krajem prošle nedelje doneo odluku o popuštanju mera. Od ponedeljka, 12. aprila, svi tržni centri ponovo rade od 6 do 22 časa. Na ulazu u tržne centre mora vidno biti istaknuta površina objekta i broj osoba koje mogu biti u njemu, kao i obaveza posetilaca da nose zaštitne maske. Mere ostaju iste za uslužne delatnosti, što znači da sve vrste prodajnih i uslužnih objekata mogu da rade do 22 sata, što uključuje i bašte restorana i kafića, ali bez žive muzike.

I. Isakov