KOVID 19: POPUNjAVAJU SE SMEŠTAJNI KAPACITETI U OPŠTOJ BOLNICI, OD PETKA NOVE MERE

Radno vreme biće, za većinu, do 17 časova

Institut za javno zdravlje Vojvodine ocenio je situaciju u Srednjobanatskom okrugu kao katastrofalnu. U prethodnoj nedelji registrovano je 913 novoobolelih lica. Na bolničkom lečenju je 220, a u kućnoj izolaciji 2.062 osobe. Broj obolelih u Zrenjaninu je 2004 (aktivnih 1.653 slučaja), u opštinama Žitište 188 (aktivnih 154), Nova Crnja 118 (aktivnih 58), Novi Bečej 321 (292) i Sečanj 85 (aktivnih 68). Izlečena su 412 pacijenta, dok je testirano 6.941 lice, navode u Zavodu za javno zdravlje Zrenjanin.
– Usled naglog povećanja broja pacijenata zaraženih virusom Sars-Cov-2 i zbog povećane mogućnosti intrahospitalnog širenja zaraze, u Opštoj bolnici „Đorđe Joanović” produžava se obustava rada ambulanti Specijalističke poliklinike od ponedeljka, 30. novembra, na period od 14 dana – ističe Maja Sladojević, koordinatorka za odnose sa javnošću u Bolnici.

BANjA RUSANDA U KOVID SISTEMU
Prema njenim rečima, smeštajni kapaciteti za kovid pacijente su prošireni. Takođe, završeni su radovi na sanaciji i adaptaciji gasne infrastrukture za medicinski kiseonik i vazduh u zgradi Odeljenja psihijatrije, kapaciteta 80 bolesničkih postelja, koja je odmah stavljena u funkciju, osim postojećih smeštajnih kapaciteta u zgradi Službe pedijatrije i Infektivnog odeljenja.
Zbog pogoršane epidemijske situacije na teritoriji Grada Zrenjanina i u susednim opštinama, Specijalna bolnica za rehabilitaciju „Rusanda” u Melencima je od 16. novembra u kovid sistemu. Prijem novih stacionarnih pacijenata obustavljen je od 23. novembra do 7. decembra. O novim terminima za prijem pacijenata javnost će biti blagovremeno obaveštena, saznaje „Zrenjanin”.
– Za potrebe zbrinjavanja kovid pacijenata osposobili smo osmi paviljon (kapacitet od 60 postelja), u kom se nalaze pacijenti poslati sa Infektivnog odeljenja Opšte bolnice „Đorđe Joanović”. Ovi pacijenti imaju simptome bolesti kovida 19, te su prebačeni na dalje lečenje u našu ustanovu. S obzirom da su kapaciteti zrenjaninske Bolnice u velikoj meri popunjeni, mi smo pripremili dodatnih 60 postelja u paviljonu devet, te je ukupan broj postelja u našem kovid centru 120 – navodi dr Zorica Ćulibrk, v.d. direktora ove ustanove.

RASPUST OD 21. DECEMBRA DO 18. JANUARA
Krizni štab je u ponedeljak, 1. decembra, predložio kraće radno vreme ugostiteljskih objekata i objekata uslužnih delatnosti. Nove mere podrazumevaju da će restorani, kafići i barovi, klubovi, tržni centri, igraonice, kladionice, prodajni objekti, ustanove kulture raditi radnim danima do 17 časova, dok vikendom (od petka u 17 časova do ponedeljka u 5 sati ujutru) neće raditi.
Ovo ograničenje se odnosi i na kozmetičke i frizerske salone, salone lepote, fitnes-centre, teretane i vežbaonice, spa centre i bazene. Prodavnice prehrambene robe radiće svakog dana do 21 sat. Apoteke, benzinske pumpe i objekti koji rade dostavu hrane radiće neograničeno. Vlada Srbije prihvatila je sugestije Kriznog štaba i odobrila uvođenje novih mera koje stupaju na snagu od petka, 4. decembra (danas).
Na osnovu preporuka Kriznog štaba, koje su donete na sednici održanoj 25. novembra, Vlada Republike Srbije donela je uredbu kojom se propisuju nove mere za organizaciju rada osnovnih i srednjih škola i izmena školskog kalendara za školsku 2020/2021. godinu. Prema navedenoj uredbi, u periodu od 30. novembra do 18. decembra, učenici nižih razreda osnovnih škola dolaziće u školu prema izabranom modelu organizacije nastave.
Nastava za učenike viših razreda i srednjih škola ostvarivaće se putem nastave na daljinu uz korišćenje odgovarajućih platformi, odnosno sistema za upravljanje učenjem i putem Javnog medijskog servisa Srbije. Detaljnije o organizaciji nastave na daljinu i ocenjivanju, učenike i roditelje će obaveštavati odeljenjske starešine. Zimski raspust počeće 21. decembra u svim krajevima Srbije i trajaće tri nedelje, odnosno do 18. januara.

  • VANREDNA SITUACIJA U ZRENjANINU
    Gradski štab za vanredne situacije proglasio je prošle srede, 25. novembra, vanrednu situaciju na teritoriji Grada Zrenjanina. Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura je na sednici istakao da je ovakva odluka doneta s ciljem sprečavanja negativnih uticaja koje epidemija ima na zdravlje stanovništva i na zdravstveni sistem. Ovakva mera treba da doprinese da se stanje u našem gradu stabilizuje. Gradonačelnik je tom prilikom rekao da stalnu borbu vodimo za kapacitete, koji se vrlo brzo popunjavaju, raste broj zaraženih osoba, a među njima je i značajan broj medicinskih radnika. Gradski štab za vanredne situacije je takođe doneo naredbu da nadležne službe Gradske uprave pojačaju inspekcijski nadzor nad primenom svih propisanih mera.

I. Isakov