KRAJIŠNIK: Asocijacija žena – drenjina kao brend

Epidemija korona virusa poremetila je planove i mnogim udruženjima žena u srednjem Banatu. Međutim, Asocijacija žena u Krajišniku, koja je osnovana 2017. godine i poznata po manifestaciji „Bosanski lonac“, želi da u ovom mestu, naseljenom uglavnom ljudima iz Bosne, organizuje festival posvećen nadasve lekovitoj biljci – drenjini, prepunoj vitamina C. Naravno, kada se za to stvore uslovi.

Drenjina je stigla u Krajišnik pre skoro četiri decenije kada ju je ovde posadila Draja Pilipović, da je seća na rodni kraj. No, drenjina se lepo primila i na banatskoj zemlji, pa je sada ima u blizu stotinu kuća. Žene iz Asocijacije već prave od nje specijalitete, pre svega liker i džem, a tu je i slatko…U planu je da prave i sokove. Tegle i flaše su lepo dekorisane, a na njima piše „Banatska drenjina“. Privlače pažnju gde god ih izlažu.

– Praktično, to je divlja biljka i nije osetljiva na vremenske promene kao druge, pa ne brinemo za rod. Dospeva u avgustu, a mi ga beremo u voćnjaku naše članice Draje. Proizvode od drenjina, koji su kvalitetni jer su od zdravog, neprskanog ploda, izlažemo na raznim manifestacijama – kaže Mirjana Umićević, predsednica Asocijacije.

Vredne članice Asocijacije ne odustaju od gajenja ove biljke i pripreme njenih plodova. Zato očekuju da, čim to prilike dozvole, naprave festival drenjine na kome bi učestvovali takmičari ne samo iz regiona, već i iz svih krajeva gde se ova biljka crvnih plodova gaji.

M. Bečejac