KAKO DA ŽENE U MALIM SREDINAMA BUDU BEZBEDNE, ZDRAVE I EKONOMSKI ZAŠTIĆENE

Treba ih osnažiti za uključivanje u lokalnu zajednicu

Projekat „Od sigurnog doma do sigurnog društva – gender mainstreaming u sektoru bezbednosti”, koji je realizovao Zrenjaninski edukativni centar (ZEC), uspešno je završen obukom u vidu tri onlajn radionice. One su se odvijale putem Zum (Zoom) platforme 15, 17. i 19. marta, a učestvovale su ekspertkinje za rodnu dimenziju bezbednosti; predstavnice Komisije za rodnu ravnopravnost iz opština Sečanj i Nova Crnja, Udruženje žena „Banaćanke” iz Torka, UŽ „Veliko srce” iz Lazareva, UŽ „Banatsko jagnje” iz Boke, Klub žena Belo Blato, UŽ „Naš osmeh” iz Sečnja, UŽ „Livađanke” i „Aleksandrovo” iz Aleksandrova, UŽ „Klaričanke i Klaričani” iz Radojeva.

BEZBEDNOST U FOKUSU
– Cilj obuke je da se povećaju znanja i osnaže kapaciteti žena za aktivno uključivanje u lokalnu zajednicu. U fokusu je bio sektor bezbednosti. Bavile smo se rodnom dimenzijom bezbednosti, kao i analizom različitih aspekata bezbednosti kroz rodnu dimenziju: ekonomska, zdravstvena, lična, politička bezbednost, kao i bezbednost životne sredine i bezbednost u zajednici – navodi Radoslava Aralica, koordinatorka ZEC-a.
Kako kaže, kao najvažnije aspekte sigurnosti za žene u našoj sredini, u aktuelnoj situaciji u vezi sa epidemijom korona virusa, žene su istakle ekonomsku i zdravstvenu bezbednost.
– Najviše se diskutovalo upravo o tome koliko je važan siguran posao i pristojna zarada i kako svi ostali aspekti bezbednosti na neki način zavise od ovog. Učesnice su istakle koliko je, na primer, za brigu o zdravlju važno da su usluge zdravstvene zaštite dostupne, ali i finansijska sredstva za lekove i medicinske tretmane.
Zajednički zaključak je bio da smo nekako u ovom periodu zaboravile brigu o reproduktivnom zdravlju i da treba stalno promovisati kod žena redovne ginekološke preglede – objašnjava naša sagovornica.

ONLAJN DRUŽENJE UZ RAD
Koordinatorka navodi da se osim zaštite zdravlja polemisalo i o očuvanju životne sredine, a najviše o problemu divljih deponija koje iznova nastaju između naseljenih mesta bez obzira na napore lokalnih komunalaca. Žene su se složile da treba raditi na podizanju svesti građana o ovom problemu i da ljudi treba da naviknu da distribucija otpada počinje od svakog domaćinstva.
– Kroz radionice učesnice su zajedno prošle put od identifikovanja bezbednosnih rizika na lokalnom nivou do razvijanja plana i pokretanja inicijativa na lokalu da se problem reši. Dodatni rezultat je da su učesnice uživale u onlajn druženju i radu – zaključuje Radoslava Aralica.
Aktivnosti ZEC-a podržala je Misija OEBS-a u Srbiji u okviru projekta „Konsolidovanje procesa demokratizacije u sektoru bezbednost u Republici Srbiji”, koji finansijski podržava Vlada Švedske.

  • ULOGA MEDIJA
    Novinari lista „Zrenjanin” imali su prilike da učestvuju u jednoj od radionica. Osim mogućnosti za upoznavanje sa učesnicama i problemima u okolnim sredinama sa kojima se susreću, oni su se uključili u vežbu koja se odnosila na osnivanje udruženja. Zadatak udruženja je bio da reši problem u svom mestu koje nema adekvatno osvetljenje, čija su autobuska stajališta daleko od naselja, a napušteni objekti su neobezbeđeni i nužno je da se pored njih kreće slobodno i bez straha. Zbog blizine sa granicom, u to mesto dolaze migranti, a u medijima se govori o napadima koji se često dešavaju baš na mestima koja su opisana kao problematična. Tokom vežbe, novinari su objasnili koliko važnu ulogu imaju lokalni mediji i na koji način mogu da pomognu udruženju i kome mogu da se obrate za pomoć.

 

Iva Isakov