KRLIĆ OSUĐEN ZBOGA NAPADA NA UREDNIKA „ZRENJANINA”, A KRIVIČNA PRIJAVA PROTIV EKIPE „KTV” JE ODBAČENA

Pravosudni organi odlučili u korist medija

Za to što je kao predstavnik vlasti fizički i verbalno na javnoj manifestaciji napao urednika regionalnog nedeljnika, braneći mu da izveštava, bivši narodni poslanik Mirko Krlić moraće da plati 300.000 dinara, uz 121.600 dinara za troškove spora, odlučio je 28. oktobra Apelacioni sud u Novom Sadu. Dan ranije, 27. oktobra, zrenjaninsko Osnovno javno tužilaštvo odbacilo je krivičnu prijavu MUP-a protiv ekipe televizije KTV za kršenje zdravstvenih propisa za vreme epidemije, zbog čega su predstavnici ove medijske kuće u martu bili uhapšeni.
MANJA NAKNADA BI VODILA ZAPLAŠIVANJU MEDIJA
Pomenuta suma od 300.000 biće Daliboru Bubnjeviću, glavnom i odgovornom uredniku “Zrenjanina”, naknada za pretrpljeni strah i povredu časti i ugleda. Apelacija je time potvrdila presudu zrenjaninskog Osnovnog suda donetu 5. marta ove godine, odbivši žalbu tuženog Mirka Krlića.
– Svaka manja naknada bi, između ostalog, vodila zaplašivanju štampe i medija – zaključeno je u presudi Apelacionog suda.
U obrazloženju presude se navodi da je bivši narodni poslanik na skupu „Sijelo Hercegovaca” 30. marta 2018. godine, novinara najpre napao verbalno pred širim auditorijumom, među kojim su bili javni funkcioneri i drugi novinari, ponižavajući ga i preteći mu. Napad je nastavio sevši kod Bubnjevića i ostalih novinara za sto, a kasnije u toku večeri pratio je urednika “Zrenjanina” i do toaleta. Odatle je potom isterao jednog gosta skupa, upućujući nove uvrede i psovke novinaru, da bi ga na kraju i ošamario. Bubnjević je to odmah prijavio organizatorima događaja, a potom su ga prijatelji i kolege otpratili kući budući da je bio uznemiren i potrešen, navodi se u presudi.
Urednik regionalnog nedeljnika je zbog ovog incidenta, kako je veštačanjem utvrdio zrenjaninski Osnovni sud, doživeo strah i stres, usled čega je imao povišen krvni pritisak. Uzeto je u obzir i to da tri nedelje nakon napada nije bio u stanju da objavljuje svoju redovnu kolumnu u „Zrenjaninu” budući da nije mogao da se fokusira na posao.
Pri odlučivanju o visini novčane kazne, Apelacioni sud je imao u vidu da je Bubnjević pretrpeo i duševni bol usled povrede časti i ugleda, a činjenica da stariji čovek udara mlađeg predstavlja poniženje ličnosti, istakla je apelacija.

NEOPRAVDANO UHAPŠENI
Danijel Radić i snimatelj Robert Bajtai 26. marta ove godine ušli su u gradsku kuću, noseći maske i rukavice, kako bi uzeli izjavu od gradonačelnika u vezi sa davanjem u zakup poljopriprivrednog zemljišta, navodi se u rešenju Osnovnog javnog tužilaštva. Nešto kasnije uhapšeni su uz objašnjenje da nisu postupili po epidemijskim propisima jer su, kako je tada saopšteno u Tužilaštvu, odbili da se dezinfikuju prilikom ulaska u gradsku kuću, prekršivši Odluku gradonačelnika od 19. marta o suzbijanju kovida 19. Međutim, nakon dokaznog postupka 27. oktobra Tužilaštvo je zaključilo da ekipa Televizije KTV nije počinila krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti.

Kako je objašnjeno, moguće je da Radić i Bajtai nisu bili upoznati sa Odlukom gradonačelnika jer ona nije bila postavljena na sajt grada. Sem toga, u gradsku kuću su ušli na sporedni ulaz gde ovaj dokument nije bio istaknut. Pri tome su nosili maske i rukavice, preduzveši mere zaštite, samo što nisu po nalogu obezbeđenja nisu napustili zgradu. Iz ovoga se stiču samo obeležja prekršaja Zakona o javnom redu i miru, navedeno je u rešenju o odbacivanju krivične prijave.
Udruženje novinara Srbije pružilo je podršku uredniku „Zrenjanina” i ekipi „KTV-a” nakon incidenata, osudivši pritiske na medije i pokušaje da se ograniči njihov rad u javnom interesu. Takođe su pozvali Danijela Radića da poštuje Kodeks novinara Srbije po kojem je novinarska profesija nespojiva sa radom u političkim partijama.

M.Maričić

  • SVE VIŠE NAPADA NA NOVINARE

    Udruženje novinara Srbije je povodom obeležavanja Međunarodnog dana zaštite novinara 2. novembra saopštilo da je ove godine u Srbiji znatno više fizičkih napada na novinare i medijske radnike nego prošle. Istakli su i to da je paljenje kuće Milana Jovanovića iz portala Žig info najteži napad na novinara u poslednjih desetak godina. Isto pokazuje i baza podataka Nezavisnog društva novinara Srbije (NUNS) o napadima na novinare (fizički, verbalni, pritisci) – najviše slučajeva nasilja zabeleženo je upravo ove godine – 165. Incidenti su u porastu od 2013. godine.
    Srbija je ove godine pala za tri mesta i trenutno je 93. od 180 zemalja po indeksu medijskih sloboda Reportera bez granica.

    Foto: Infogram/Milana Maričić