NOVE MERE U BORBI PROTIV KORONE – OBUSTAVLJEN RAD AMBULANTI SPECIJALISTIČKE POLIKLINIKE NA DVE NEDELJE

Sve je podređeno lečenju od kovida 19

U prethodnoj nedelji u Srednjobanatskom okrugu registrovano je 367 novoobolelih lica od kovida-19. Na bolničkom lečenju u ustanovama Okruga je 94, a u kućnoj izolaciji 568 osoba pozitivnih na korona virus, što je ukupno 662 aktivnih slučajeva. Broj obolelih u Zrenjaninu je 885, Žitištu 60, Novoj Crnji 53, Novom Bečeju 68 i Sečnju 32. Izlečen je 391 pacijent, dok je testirano 4.892 lica, saopštio je dr Zdravko Ždrale, direktor Zavoda za javno zdravlje. U utorak je broj zaraženih u državi dosegao rekordnih 5.000.
Zbog naglog povećanja broja pacijenata zaraženih virusom sars-cov-2 i zbog povećane mogućnosti intrahospitalnog širenja zaraze, u Opštoj bolnici „Đorđe Joanović” od ponedeljka, 16. novembra, obustavljen je rad ambulanti Specijalističke poliklinike na 14 dana. Za sve zakazane preglede koji su obuhvaćeni periodom obustave biće određeni naknadni termini. Svi pacijenti koji imaju prioritetne upute, sva hitna stanja biće pregledana u Urgentnom centru. Dijagnostika, koja je hitna za malignitete i za ostala hitna stanja biće sprovedena odmah, saopštila je uprava Bolnice.
ŠATORI KAO ČEKAONICE
– Operativni program je redukovan, rade se samo hitne operacije i maligniteti. Služba pedijatrije Opšte bolnice je preseljena u prostor ORL odeljenja. Zgrada Pedijatrije se koristi za smeštaj ležećih pacijenata obolelih od korona virusa, sa kapacitetom od 51 bolesničke postelje i 22 mesta sa kiseonikom. Ispred ambulanti postavljene su nadstrešnice i šatori kao privremene čekaonice da pacijenti ne bi čekali pregled na otvorenom – objašnjava Maja Sladojević, koordinatorka za odnose sa javnošću u Bolnici.
Prema njenim rečima, u toku je sanacija i adaptacija gasne infrastrukture za medicinski kiseonik i vazduh u zgradi Odeljenja psihijatrije, kapaciteta 80 bolesničkih postelja, koja će odmah po osposobljavanju prostora biti proširenje Odeljenja infektologije. Završetak radova se očekuje za dve nedelje. Ona je ukazala da sve medicinsko osoblje ima dovoljno zaštitne opreme i da je samo jedan potvrđen slučaj zaražavanja u Bolnici, dok su svi ostali zaraženi u svojim ličnim kontaktima. Trenutno imaju 32 inficirana radnika. Kako je rekla, u Specijalističkoj poliklinici je u oktobru pregledano 8.127 pacijenata, u septembru njih 7.678.
– Sugrađane molimo za strpljenje i razumevanje, svi bolnički kapaciteti su usmereni na veliki priliv građana, u svakom trenutku zdravstveni radnici pružaju pomoć i ležećim i ambulantnim pacijentima – istakla je Maja Sladojević.

OGRANIČENO RADNO VREME
Vlada Srbije je u nedelju, 15. novembra, održala hitno zasedanje i donela nove mere u borbi protiv korone. Od utorka se ograničava rad ugostiteljskih objekata, prodavnica i tržšnih centara. Njihovo radno vreme je do 21 čas, a otvaraju se od pet ujutru. Ova odluka ne važi za apoteke, dostavu hrane, benzinske pumpe i privredu koja radi treću smenu. Primena mera će trajati 15 dana, odnosno do 1. decembra.
Gradski štab za vanredne situacije grada Zrenjanina održao je sednicu u subotu, 14. novembra, i doneo zaključak o pojačanim merama zaštite stanovništva, uz konstataciju da one predstavljaju jedan od poslednjih koraka pre uvođenja vanredne situacije na teritoriji Grada.
– Situacija je veoma ozbiljna, komplikovana i zabrinjavajuća. Vrši se veliki pritisak na zdravstveni sistem, još ima na raspolaganju slobodnih kapaciteta, ali se oni veoma brzo pune. Dodatni kapaciteti otvoreni su na Odeljenju pedijatrije Opšte bolnice, a stvara se i rezervna varijanta u Banji Rusandi. Mere koje su na snazi su i najbitnije i jednostavne – to je nošenje maski, distanca, higijena i što manje kontakata. Posebno apelujem na radne kolektive, porodice i pojedince, da se toga pridržavaju. Lična savest i lična odgovornost su najbitniji. Jasno je da život ne sme stati, ali moramo se čuvati od bolesti, posebno moramo čuvati naš zdravstveni sistem. Oko 60 zdravstvenih radnika je ili pozitivno ili bilo u kontaktu sa zaraženima, i to otežava normalan rad sistema – naglasio je Simo Salapura, gradonačelnik i komandant Gradskog štaba za vanredne situacije.
Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti pretpreo je dosta izmena. Jedna od njih odnosi se na ovlašćenja nadležnih organa od komunalnih milicajaca do ministara, politike kažnjavanja, ali donosi i precizne odredbe protiv korona virusa. Visina kazni za nenošenje maski u zatvorenom i otvorenom prostoru i nepoštovanje fizičke distance ostaće nepromenjena – 5.000 dinara za fizička lica, od 50.000 do 300.000 za pravna lica – ali će njihova primena biti efikasnija.
– Komunalna milicija i komunalna inspekcija pisaće prekršajne naloge svima koji ne poštuju mere. Nadležno Ministarstvo će u narednom periodu održati onlajn obuku za sve milicionere i inspektore nakon čega ćemo početi sa primenom izmena Zakona – izjavio je za RTV „Santos“ Igor Virijević, načelnik Komunalne milicije.
Komunalni milicioneri su podeljeni u četiri grupe, koje obilaze grad i naseljena mesta.

Iva Isakov

 

 


 • TRI AMBULANTE NA INFEKTIVNOM ODELJENJU
  – U Opštoj bolnici u proseku se hospitalizuje oko 20 pacijenata dnevno. Svakog dana se obavi više od 100 pregleda zbog čega je otvorena još jedna ambulanta na infektivnom odeljenju. Osim dve ambulante za korona pozitivne pacijente radi još jedna u zelenoj zoni za ljude koji imaju neku drugu infektivnu bolest. Prvi put u istoriji na Infektivnom odeljenju rade tri ambulante – rekao je za RTV „Santos“ dr Igor Kitaresku, direktor Opšte bolnice „Đorđe Joanović“.
  Direktor je objasnio da je od trenutka kada se preuzme pacijent potrebno oko dva sata kako bi se pregled obavio i da antigenski test omogućava da se proces znatno ubrza, jer on bude gotov za 30 minuta.
  – Test nam omogućava da sa sigurnošću između nultog i petog dana odredimo da li je pacijent pozitivan ili nije, jer je njegova pouzdanost u tom periodu skoro sto odsto. Nakon toga, ovim testom ne može se više uhvatiti virus. Za razliku od drugih koji mere nivo antitela bolesnika prema virusu, ovaj test hvata antigen virusa. Ipak, i dalje je zlatni standard pi-si-ar test – izjavio je Kitaresku. – Sa popunjavanjem kapaciteta u Kliničkom centru Vojvodine povećao se zahtev za otvaranjem mesta intenzivne nege i kod nas. Iz tog razloga deo respiratora iz koronarne jedinice i opšte intenzivne nege koristiće se za kovid pozitivne pacijente.

  ZARAŽENI U STARAČKIM DOMOVIMA
  U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih u Srbiji je 14. novembra registrovan 341 korisnik pozitivan na korona virus, kao i 209 zaposlenih. Na listi su Gerontološki centar Zrenjanin, Centar za socijalni rad i „Dom Starčević”, navodi se na sajtu Ministarstva za rad, zapošljavanje i boračka pitanja.