ŽITELJIMA SREDNJOBANATSKOG OKRUGA DOSTUPNA BIVALENTNA VAKCINA PROTIV KORONE

Punktovi ponovo spremni za cepljenje

Život sa prisustvom kovida 19 postao je normalna stvar za građane. Uveliko putujemo i planiramo odmore i proslave, krećemo se opušteno i radujemo praznicima. Čak su i brojevi obolelih mirovali određeni period. Međutim, u poslednje vreme zabeležen je blagi porast zaraženih.
U Srednjobanatskom okrugu registrovani su novi slučajevi, kojih je u toku prošle nedelje bilo najviše na teritoriji Grada Zrenjanina, 126 obolelih. Sada je taj broj povećan za još 38 ljudi.
Kako bi se dodatno zaštitili tu su i cepiva, kao i buster doze. U toku prošle nedelje trajala je distribucija nove vakcine prema institutima i zavodima za javno zdravlje širom Srbije.
Proizvođač ove bivalentne „spikevax” vakcine je „Moderna” i ona je bazirana na tehnologiji RNK i u sebi sadrži originalni vuhanski i modifikovani VA.1 omnikron soj. Može se primeniti isključivo kao buster doza kod svih osoba bez obzira na to koju vrstu cepiva su prethodno primile.

VAKCINACIJA POČELA
U zrenjaninskom Domu zdravlja „Boško Vrebalov” cepljenje je, prema planu, već počelo.
– Svi zainteresovani sugrađani mogu se javiti na punkt za masovnu vakcinaciju u zgradi Stare specijalističke bolnice (Bulevar Milutina Milankovića br. 5), kako bi se dogovorili za termine davanja vakcine – poručuju iz Doma zdravlja.
Kako su istakli, ovu buster dozu mogu primiti osobe od 12 godina i starije.
Ova vakcina se naročito preporučuje osobama starijim od 50 godina, onimasa primarnom i sekundarnom imunodeficijencijom i licima sa komorbiditetima. Korisnici i zaposleni u domovima za stara lica, kao i angažovani u zdravstvenim ustanovama trpe rizik oboljevanja od kovida, te se i njima sugeriše da se vakcinišu

USLOVI ZA CEPLJENJE
– Zavodu za javno zdravlje Zrenjanin dostavljeno je 500 doza „spikevax” bivalentne vakcine. Cepljenje se sprovodi u svim domovima zdravlja. Uslovi koje osoba mora da ispuni jesu da je prošlo najmanje tri meseca od primanja poslednje doze, ili najmanje tri meseca od preležane infekcije – objašnjava dr Predrag Rudan, v.d. direktora Zavoda za javno zdravlje.
Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Zrenjanina, sa ukupno dve doze vakcinisano je 71.618 građana Srednjebonatskog okruga. Treću dozu je primilo 47.651 sugrađanin, dok je četiri puta vakcinisano njih 3.416.

A. Ilijev