OSNOVNA ŠKOLA „JOVAN JOVANOVIĆ ZMAJ” OBELEŽILA ŠEST DECENIJA POSTOJANJA

U korak sa svetom i modernim vremenima

Sala Kulturnog centra bila je ispunjena grajom osnovaca koji su nedavno održali priredbu povodom dana škole „Jovan Jovanović Zmaj”. Ove godine proslavljaju značajan jubilej – 60 godina vaspitnog rada. Učenici nižih i viših razreda pripremili su prigodan program ispunjen pesmom, igrom, recitacijama i dramskim skečevima. Nakon svake izvedbe nagrađivani su gromoglasnim aplauzima.
Direktorka škole Tanja Rođenkov u svom govoru se zahvalila zaposlenima koji strpljenjem i ljubavlju podstiču učenike da kroz život koračaju hrabro, dostojanstveno i ostvaruju svoje ciljeve i snove. Podsetila je da je „Zmajeva” priča inicirana septembra 1956. kada je Narodni odbor tadašnje opštine Zrenjanin doneo odluku da se u delu grada „Šumica” osnuje škola koja je počela sa radom 1962. Prvobitno je bilo 12, dok je danas 296 učenika raspoređenih u 16 odeljenja. Broji ukupno 45 zaposlenih.

– Od tada pa do danas kroz Školu je prošlo na hiljade đaka, od kojih su mnogi vredni i uspešni ljudi. Sve što smo radili, činili smo kako bi naša ustanova bila za primer. Zgradu smo unapredili, osavremenili i tehnički opremili da odgovara standardima savremenog doba. Dvorište i učionice kreativno uređujemo i oplemenjujemo muralima, koji postaju jedinstveni u okruženju. Ponosni smo na naše generacije đaka i njihove uspehe. Svake godine imamo dugačku listu uspešnih „Zmajevaca” na takmičenjima i školskim smotrama – rekla je Tanja Rođenkov.
Napomenula je i da nastavnici svakodnevno zalaganjem pokazuju spremnost da neguju prave vrednosti i prenose ih na nove generacije.To dokazuju stručnim usvršavanjima, u želji da se i sami razvijaju i napreduju.

Program u kojem je uživala brojna publika zamišljen je kao putovanje kroz obrazovanje, znanje i odrastanje. Voditelji su bili Anđela Abdomerović i Jovan Roksić, učenici 2-2 razreda. Deca iz vrtića „Čika Jova Zmaj”, na samom početku, osvojili su goste šarmom i umećem, a sa njima rade vaspitačice Danica Grujin i Nevena Cvetićanin. Svoje tačke pripremila su i mališani „Dečje radosti”, sa Kristinom Ristoski i Zoricom Grnča.
Svečanost je nastavljena školskom himnom. Komponovala ju je nastavnica muzičke kulture Daniela Avram, prema tekstu učenice Klare Tapai. Đaci 2-2, sa učiteljicom Radmilom Komlenić, otpevali su svoju odeljensku himnu i zakletvu, podsećajući da su sloga i drugarstvo najvažnije. Plesnu numeru koja nikoga nije ostavila ravnodušnim izvelo je 3-2 predvođeno Danijelom Popov. Učenici 3-1, sa Jelenom Mihajlov, nasmejali su prisutne dramatizacijom teksta „Svako svoju muku ima”.

Poseban utisak ostavio je školski hor. Numerom „Ide voz” Dejana Cukića, najavili su tačku koju su pripremili đaci starijih razreda. Maštoviti „Zmajevci” iz 5-1, 5-2 i 6-2 potpomognuti nastavnicama Jelenom Marković i Vericom Vajagić svoje glumačko, sviračko i plesno umeće prikazali su kroz scensku igru „Brzi voz talenata”.
Završnicu priredbe priredili su „Zmajevi” horisti.

M. Malbaški
Foto: Studio „AS”