POVEĆAN BROJ ZARAŽENIH KOVIDOM 19 U SREDNJOBANATSKOM OKRUGU

Hospitalizovano je najviše bolesnika sa pneumonijom

U periodu od 19. do 25. jula na teritoriji srednjeg Banata registrovan je 571 novi slučaj obolelih od korona virusa, saopštio je Zavod za javno zdravlje Zrenjanin. Podaci pokazuju da je to 250 više inficiranih u odnosu na nedelju dana ranije i 446 više u odnosu na kraj juna. U Zrenjaninu su trenutno aktivna 433 slučaja, dok je epidemijska situacija u susednim opštinama sledeća: najviše zaraženih ima u Novom Bečeju – 55, slede Žitište – 35, Sečanj -33 i Nova Crnja – 15.

SKORO 200 PREGLEDA DNEVNO
Porast broja zaraženih oseti se i u Opštoj bolnici „Đorđe Joanović”, gde su na bolničkom lečenju trenutno 23 pacijenta. Veći deo hospitalizovanih osim kovida ima i druga oboljenja. Kliničku sliku karakterišu umerene i teže pneumonije, objašnjava Vanja Kunkin, pomoćnik direktora za medicinska pitanja.
– Primetne su veće gužve na Infektivnom odeljenju, gde se dnevno pregleda oko 60 pacijenata. Kapacitet je 110 postelja, a dobra stvar je da trenutno nema bolesnika na respiratoru – kaže dr Kunkin.

Povećanje broja novoobolelih beleži se i u kovid ambulanti na Zelenom polju, gde se od 10. do 20. jula broj pregleda udvostručio. Zbog tendencije daljeg rasta, od 18. jula produženo je radno vreme, kažu iz Doma zdravlja „Dr Boško Vrebalov”.
– Prosečno se na pregled javi oko 120 pacijenata. Ambulanta radi u dve smene, sa dve lekarske ekipe, svakog dana od 7 do 20 časova – podsećaju iz Doma zdravlja.

VEĆE INTERESOVANJE ZA VAKCINACIJU
Ponovno upozoravanje stručnjaka na pogoršanje epidemijske situacije i rast broja obolelih uticao je i na veće interesovanje građana za vakcinaciju, kažu iz ove zdravstvene ustanove. Na dnevnom nivou vakciniše se više od 30 osoba.
Iz Doma zdravlja podsećaju da je imunizacija moguća u zgradi stare Specijalističke poliklinike (Bulevar Milutina Milankovića 5) od 8 do 19 časova.

– Na vakcinalnom punktu dostupna su „Sinofarm” i „Fajzer” cepiva. Sugrađani se uglavnom javljaju da prime buster doze, naročito četvrtu – kažu nadležni.
Prema podacima Doma zdravlja, od 14. do 21. jula prvu dozu primilo je sedam sugrađana, drugu dvoje, treću 17, a četvrtu 115 lica.
Sa dve doze vakcinisano je ukupno 71.568 žitelja Srednjobanatskog okruga. Do sada je treću, takozvanu buster, primilo 47.363 Zrenjaninaca. Četvrtu, odnosno drugu buster dozu primilo je tek 1.209 sugrađana.

J. Šormaz

ZABRANJENE POSETE
Zbog rastućeg trenda infekcijom korona virusom od petka, 22. jula, zabranjene su posete u bolnicama, saopštili su Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje. Odluka je doneta u cilju sprečavanja širenja infekcije, a na osnovu preporuke Republičke stručne komisije.