KROZ PREKOGRANIČNI PROJEKAT „GEROS“ RUMUNSKA I SRPSKA DECA UČE O OBNOVLjIVIM ENERGIJAMA

Mališani pokazali primenu zelene energije

Otvaranjem ove kancelarije koju zovemo mali istraživački centar, stiču se uslovi za stvaranje i širenje znanja i  prijateljstva između Rumunije i Srbije, rekao je Đorđe Žuža , zamenik predsednika Opštine Žitište, koja je partner u pomenutom projektu.
torakU okviru projekta prekogranične saradnje Srbije i Rumunije, pod nazivom „Partnerstvo za promociju zelene energije u ruralnom području rumunsko-srpske pogranične regije – GEROS” njegovi menadžeri otvorili su prošle nedelje u Torku Centar za promociju, savetovanje i edukaciju o zelenoj energiji.
Deca iz jedanaest srpskih i pet rumunskih škola takmičila su se na temu korišćenja i primene zelene energije. U grupama od po dva učenika, pod vođstvom nastavnika, mališani su maketama napravljenim od dodeljene opreme prikazali svoje viđenje zelene energije u školama koje pohađaju. Jedna od ideja projekta jeste da se najmlađi upoznaju sa pojmom obnovljivih energija, a ovim takmičenjem u tome se svakako uspelo. Dali su sve od sebe i naučili dosta toga, a nakon takmičenja nastavili su da se druže, pa su i osim znanja stekli i nova prijateljstva.
Specifični ciljevi projekta čiji je vodeći partner Univerzitet „Politehnika”, a partneri Fondacija za kulturu i obrazovanje „Ioan Slavici” iz Temišvara i Opština Žitište sa srpske strane, jesu podizanje svesti o zelenoj energiji i stvaranje lidera koji o toj oblasti imaju znanje. Mesec dana, pred sam kraj projekta, novootvoreni centar u Torku i takmičenje dece osnovnoškolskog uzrasta finalni su rezultati zajedničkog rada započetog pre par godina. Do sada su u okviru projekta održane i obuke, školski projekti, formirane virtuelne mreže i održane studije o izvorima obnovljive energije.
– U kancelariji koju smo otvorili nalazi se server koji će biti direktno povezan sa serverom na Univerzitetu „Politehnika” u Temišvaru, a cilj je da stvorimo mrežu zainteresovanih za obnovljivu energiju, počevši od poljoprivrednika do ljudi koji se bave proizvodnjom opreme potrebne za korišćenje zelene energije. Deca su bila angažovana i kreativna i tokom raspusta i pravila su makete na temu korišćenja obnovljive energije u njihovim sredinama i školama – rekao je Dimitru Cuku, menadžer projekta GEROS.
Profesor Cuku zahvalio se svim partnerima na maksimalnom zalaganju na projektu finansiranom od strane Evropske unije i IPA fonda. Svečano otvoreni centar biće dostupan svima koji imaju ideje kako da iskoriste sve što priroda daje ili jednostavno žele da nauče nešto o tome.
– Opština Žitište je sa velikim zadovoljstvom ušla u realizaciju ovog projekta. Otvaranjem ove kancelarije koju zovemo mali istraživački centar stiču se uslovi za stvaranje i širenje znanja, ali se takođe i otvara put širenju prijateljstva između Rumunije i Srbije. Sa Univerzitetom „Politehnika” konkurisali smo za još jedan projekat, pa se nadamo pozitivnom ishodu i nastavku saradnje – rekao je Đorđe Žuža, zamenik predsednika Opštine Žitište i partner na projektu sa srpske strane.
Misija Fondacije „Ioan Slavici” već šesnaest godina jeste aktivno rešavanje problema u društvu, a prema rečima njenog prvog čoveka, Ivana Slavića, i tendencija je da se što više približe ljudima iz susednih država.
– Do sada smo realizovali dosta projekata u Beloj Crkvi, Novom Sadu i Vršcu, a zahvaljujući pomoći Nacionalnog instituta za hemiju i obnovljive materije uspeli smo da našem Univerzitetu doniramo laboratoriju koja će se baviti ispitivanjem novih materijala i obnovljivih energija, a nadam se da ćemo sa nekim novim idejama i saradnjama doći i do značajnih tehnoloških rešenja – rekao je Nerije Dumitru iz fondacije „Ioan Slavici”.
Druženje dece i njihovih nastavnika nastavljeno je u Novom Bečeju u večernjim časovima, sa namerom da oni koji podučavaju decu pokušaju da stečene informacije o zelenoj energiji implementiraju u rešenje efikasno za sredinu u kojoj žive.
LjILjANA ĐURIĆ
_torak 1torak 3

torak 4