KUD „ARSENIJE TODOROVIĆ“ JEDAN OD DOMAĆINA MEĐUNARODNOG FESTIVALA: Kolumbija u Perlezu

XIV Međunarodni festival narodnog stvaralaštva „Ajd’ na rogalj momče“ održava se u ponedeljak 20. avgusta u Perlezu, a na njemu učestvuju folkloraši iz Kolumbije, Rumunije i brojnih ansambala iz Srbije. U organizovanju Festivala učestvuje šest gradova u Srbiji i Perlez, kao jedino selo među domaćinima.

U Perlezu gostuju kolumbijska plesna grupa „Corporacion Folclorica Amanecer Colombiano“, zatim kulturno-umetnička društva: „Kruna“ iz mesta Srpski Semarton u Rumuniji, „Šafarik“ iz Dobanovaca, „Arilje“, „Kolarac“ iz Kolara, „Veljko Lukić Kurjak“ iz Lukićeva, „Banatski biseri“ iz Farkaždina, Internacionalni folklorni ansambl „Perla“ iz Beograda i zrenjaninski KUD „Đerđef“, navodi Dragan Plavšić, potpredsednik perleškog KUD-a „Arsenije Todorović“:

U 19 časova počinje program defileom učesnika Festivala ulicama Vuka Karadžića i Kralja Petra I, a onda će svi zajedno zaigrati veliko narodno kolo ispred pravoslavne crkve. Naravno, one koji ne znaju, naučićemo koracima. Potom će se ansambl iz Kolumbije predstaviti svojom nacionalom igrom. Sledi svečano otvaranje Festivala u 19.30 u velikoj sali Doma kulture, a nastupi će trajati sve do 23 časa, kada će sa terase Doma kulture biti priređen vatromet – najavljuje Plavšić, pozivajući sve da dođu u Perlez i pogledaju raznovrsne narodne igre iz zemlje i sveta.

Dodaje da Grad nažalost nije imao sluha za ovu manifestaciju, te da će KUD „Arsenije Teodorović“ svojim sredstvima obezbediti gostovanje oko stotinjak folkloraša. Izvođači iz Kolumbije i Rumunije stižu u Perlez u ponedeljak i biće smešteni u Vatrogasnom domu. Posle toga putuju za Suboticu.

M.M.

Foto: Fejsbuk stranica KUD „Arsenije Teodorović“