KUPALIŠNA SEZONA POČINjE 1. JULA: DA LI ĆE IZLETIŠTA SPREMNO DOČEKATI POSETIOCE?

Promena nadležnosti utiče na organizaciju službi

Prvomajski praznik većina sugrađana obeležila je na poznatim i njima omiljenim mestima za izlet – Carskoj bari, Motelu „Šumica,” Tisi… Svuda je zabeležena vesela atmosfera u dimu roštilja, uz muziku i sportske aktivnosti. Međutim i pored pokošene trave, građanima je zasmetalo razbacano lišće i neprijatan miris koji je dopirao iz toaleta na Tisi, nedostatak lokala na ovim izletištima, kao i polomljeni mobilijar.
Upravo to su primetili i novinari našeg lista, i zapitali se da li će nas takva slika dočekati i kada otpočne kupališna sezona, s obzirom da je i talpa u veoma lošem stanju.
Tim povodom, razgovarali smo sa Zoranom Ljubotinom, direktorom „Turističke organizacije” i o namerama nadležnih službi u vezi sa pripremom izletišta za leto.

Strategija za naredni period
– Nakon formiranja „Turističke organizacije”, došli smo u situaciju da ne možemo upravljati lokacijama koje su bile u našoj nadležnosti, zbog promene zakonskih propisa koji nas ograničavaju, a to su izletišta Tisa, Motel i Peskara – kaže Zoran Ljubotina.
– U dogovoru sa Gradom Zrenjaninom, koji je naš osnivač, napravili smo strategiju za naredni period. S obzirom da se približava leto i u cajtnutu smo sa vremenom, moralo je da se nađe rešenje za upravljanjem u narednom periodu, što ne ide ni malo jednostavno, jer Zakon o javnim preduzećima i Zakon o turizmu moraju da se usaglase.
Kako kaže, na gradskoj Skupštini je doneta odluka da će JP „Gradska stambena agencija” biti upravljač tih lokacija, a da će se „Turistička organizacija” baviti manifestacijama, projektima, sadržajima, obogaćivanjem turističke ponude…
– Bilo je propusta za 1. maj zbog nedostatka vremena, ali smo pripremili lokacije, koliko smo mogli. Letnju sezonu ćemo bolje organizovati – objašnjava Ljubotina. – Planiramo da na Peskari napravimo turnire u bičvoleju, a kupališnu sezonu bi trebalo da otvorimo prvog vikenda jula takmičenjem u akva bajku, odnosno moto-džetu. Biće sadržajnije, u odnosu na prošlu godinu, a Grad nam je u tome pomogao finansijski. Poradićemo i na novom mobilijaru, i ugostiteljskoj ponudi na Peskari, dok će se program na Motelu bazirati na sporstkim sadržajima, a biće i muzičkih događaja. Nadam se da nam sugrađani ne zameraju mnogo, jer nije bilo onako kako su očekivali, ali ćemo se ubuduće postarati za sadržaj na tom izletištu – kaže Ljubotina.
Prema rečima našeg sagovornika, prioritet je talpa koja je dotrajala i potrebno ju je revitalizovati. Kako kaže, projekat je u izradi, a njime je predviđeno da talpa od 355 kvadratnih metara bude napravljena od kvalitetnog materijala, koji daje garanciju trajanja od 10 do 15 godina. Takođe, u planu je da se preuredi i osposobi dečji bazen koji se nadograđuje na talpu.
Kako saznajemo, radovi su povereni beogradskoj firmi „Brodoprojekt” za izradu pontona i plovnih objekata. U planu su i brojni muzički sadržaji i regata na Tisi.

Vađenje potonulog splava do početka leta
– Kada je reč o splavu, koji je potonuo, on je u privatnoj svojini. Mi smo još prošle godine, kad je splav izgoreo, reagovali da se ukloni iz vode što pre, a komunalna inspekcija je vlasnici dala rok da ga iznese iz vode jer će predstavljati opasnost za brodice i kupače – naglašava direktor „Turističke organizacije” i dodaje da bi trebalo da se splav izvadi iz reke do početka sezone.
Uređenje toaleta, koje je bilo u nadležnosti nekadašnjeg JP „Turistički centar”, kao i angažovanje spasioca, fizičko-tehničnog obezbeđenja, eko toaleta, u narednom periodu će se sprovoditi u dogovoru sa upravljačem izletišta.
Zoran Ljubotina najavio je početak kupališne sezone 1. jula na Peskari i Tisi, a da će u dogovoru sa preduzećima organizovati čišćenje izletišta. Za održavanje travnatih površina, drveća, žbunja zaduženo je JKP „Čistoća i zelenilo”, čije su službe za održavanje uredila izletišta Tisu i Motel za prvomajske praznike po nalogu nadzora Gradske uprave.
Prema rečima Danijele Tančić, zadužene za odnose sa javnošću u „Čistoći”, tokom 1. i 2. maja dežurna ekipa je sakupljala otpad na pomenutim lokacijama, a takođe su delili izletnicima i džakove za odlaganje smeća.
DOBAR I LOŠ PRIMER: Čišćenje Peskare i zapostavljanje jezera

– Pre nešto više od mesec dana sam prolazila šetalištem na Peskari i ugledala gomilu smeća bačenog kraj puta. Ta tužna slika mi je narušavala lepotu u kojoj obično uživam u ovom kraju grada. Dobila sam ideju o tome šta bih mogla da uradim. Već sedam godina uređujem i čistim plažu ispred svog restorana i želela sam da okupim pomoć i uradim više. Nije bilo vremena da odgovornost prepustim nekom drugom! Odlučila sam da pokrenem akciju kojoj su se priključili Komunalna policija, JKP „Čistoća i zelenilo”, list „Zrenjanin” kao medijski pokrovitelj. Pozvala sam i volontere sa čuvene „Celulit plaže” da se priključe akciji, kao što godinama pomažu u uređenju travnate plaže ispred „Malog jezera”. Akcija nije koštala mnogo, uloženo je i nekoliko sati fizičkog rada, a donela je veliko zadovoljstvo i radost. Volela bih da se ova akcija proširi i dalje – poručuje Daniela Tepić, vlasnica restorana „Malo jezero”.
Međutim, dok jedni brinu o prirodi, jezero kod Žitoprodukta, gde mnogi Zrenjaninci vole da predahnu, slika je nemarnosti i zapostavljenosti. Jezero u koje su meštani godinama ulagali, postaje deponija otpadnih voda, a meštanima preostaje da pišu peticiju, revoltirane statuse na Fejsbuk profilima, šeruju slike i snimke isušenog jezera, jer će možda neko od nadležnih organa reagovati.

 

I. ISAKOV