La Torac: O vizită a oamenilor de ştiinţă din România
Tradiție, activității și spiritul al românilor
Toracul a fost vizitat de un grup de oameni de ştiinţă din București. Oaspeții au participat la Simpozionul Internațional „Banat- Istorie și Multiculturalitate”, care anul acesta s-a defășurat la Zrenianin, și, având puțin timp liber, o parte dintre ei au vizitat localitatea de pe Bega. Au venit de la Institutul „George Călinescu” al Academiei Române și de la Universitatea București – Facultatea de Litere: prof. dr. Paul Cernat, prof. dr. Bianca Cernat, dr. Maria Nenadici, doctorant Ana Maria Bănică și dr. Ionela Mengher. Acești oameni de ştiinţă au fost conduși de doamna Ileana Ursu Nenadici, care ne-a spus următoarele:
– Oaspeții noștri au vizitat pentru prima dată aceste meleaguri şi au vizitat un sat românesc din Serbia. Ei au aflat informații directe despre o comunitate românească din Voivodina, despre care nu au știut aproape nimic. Dânșii au rămas uimiți de activităţile Căminului Cultural din Torac, unde au fost primiți de președintele Asociației pentru Artă și Cultură Românească „Vichentie Petrovici Bocăluț”, Filip Baloș, apoi au vizitat biblioteca sătească, şi îndeosebi le-a plăcut Şcoala Generală „George Coșbuc” din Torac, unde au fost așteptați de directoarea Norica Rașa.
Au vizitat și bisericile ortodoxe din Torac, și mai ales aceea care este un punct important nu numai pentru torăceni, ci și pentru românii din Voivodina – bisericuţa de la Complexul Etnografic „Casa Bănățeană” şi tot ce cuprinde el, nu numai exponatele și cărțile pe care le are, ci și spiritul care îl emană un astfel de loc al românilor din Voivodina – a menţionat doamna Nenadici.
F. R.