LAUREATIMA URUČENE NAGRADE GRADA ZRENJANINA ZA 2021. GODINU: Priznanje za lekare, umetnike, sportiste

Ivan Pančić, doktor Radivoj Filipov, Roman Bugar, Zurab Datunašvili i Vuksan Knežević ovogodišnji su laureati „Nagrade grada Zrenjanina“.

Dr Radivoj Filipov, lekar specijalista epidemiolog, načelnik Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin, nagrađen je za doprinos u borbi protiv epidemije koronavirusa. Roman Bugar, direktor Zrenjaninske filharmonije i Vojvođanskog simfonijskog orkestra, plaketu dobija za doprinos u oblasti muzičke kulture i umetnosti. Zurab Datunašvili, član Rvačkog kluba „Proleter” i reprezentativac Srbije, svetski i evropski šampion i osvajač bronzane medalje na Olimpijskim igrama u Tokiju, priznanje je poneo za sportsku afirmaciju „Evropskog grada sporta”. Ivan Pančić, fotoreporter u penziji, doprineo je unapređenju Zrenjanina i sporta u Gradu, kroz fotografiju. Vuksan Knežević, pedagog u penziji, nagradu dobija za životno delo i doprinos u oblasti literarnog rada i stvaralaštva.
Tradicionalno, nagrade su im uručene na svečanom koktelu održanom danas, u baroknij sali gradske kuće. Goste je novogodišnjom besedom pozdravio domaćin, gardonačelnik Simo Salpura

– Još jednu iscrpljujuću godinu ostavljamo za sobom i verujem da su pred nama bolji dani, u kojima ćemo se vratiti na period pre epidemije. Uspeli smo da u protekloj godini realizujemo neke projekte, neki su ostali nedovršeni, ali ćemo ih sigurno završiti – rekao je gradonačelnik i osvrnuo se na problem koji najduže muči Zrenjanince.

– Verujem da ćemo, zajedno s Vladom Republike Srbije, zajedno s našim službama, doći do rešenja problema, radimo na tome svakodnevno i očekujem da će 2022. godina biti veoma značajna, kada je ova tema u pitanju. Ali ako ostavimo vodu po strani, ako se osvrnemo na sve direktne investicije i podsticaje države za naš grad, za razvoj naših industrijskih zona, za privredni razvoj, što je pokretač ukupnog razvoja grada i regiona, takvi podsticaji mere se milijardama i to je dokaz da je Zrenjanin na važnom mestu, kada je u pitanju razvoj Republike Srbije – kazao je prvi čovek Grada.

Ivan Pančić, fotoreporter u penziji
Gotovo šest decenija svedoči i beleži putem fotografije hroniku našeg grada. Njegov profesionalni rad, jasno dokumentovan i dostupan javnosti, zastupljen je kroz hiljade i hiljade vrednih fotografija, na novinskim stranicama, razglednicama, katalozima, publikacijama koje čine svojevrsnu istoriju razvoja Zrenjanina. Prve fotografije objavio je još 1965. godine, u časopisu “Foto-kino revija”, a u listu “Zrenjanin “1968. godine. Kao sportista u mladosti, naročito je ostavio traga u oblasti sportske fotografije, za koju dobija i međunarodna priznanja.
S posebnim osećajem za detalj i sportski trenutak, neumorno je snimao vrhunske, svetski poznate sportiste, ali i pionire i poletarce koji tek počinju da koračaju sportskim stazama. Beleži takmičenja od velikih sportskih borilišta do najmanjih lokalnih terena. Iako u penziji, i dalje s velikim žarom i energijom snima i objavljuje fotografije sa brojnih sportskih događaja u Zrenjaninu i okolini.

Izvor: Grad Zrenjanin

Foto: Jovan Drndak Njegović