LAZAREVLJANI OBELEŽILI SLAVU SELA OGNjENU MARIJU: Prva liturgija u novom hramu

Praznik svete velikomučenice Marine – Ognjene Marije, koju meštani Lazareva slave kao hramovnu slavu, svečano je obeležen današnjom svetom arhijerejskom liturgijom koju je služio episkop banatski Nikanor uz sasluženje sveštenstva eparhije banatske. Kumovi slave su bili Boško Vukojević, Saša Jukić i Predrag Škorić, vernici koji su dobrovoljno pomagali obnovu manastira Hilandara. Kumstvo za narednu godinu preuzeo je Miladin Pavlović iz Stajićeva.
– Svaki hram je dom Boga živoga i kada se u njemu služi liturgija blagoslov i radost je u svakom stvorenju. Ni jedan objekat se ne može izgraditi preko noći i za sve je potrebno vreme. Meštani su ovu crkvu počeli da zidaju pre više od decenije, a svaki novčić koji je ugrađen u nju podjednako je vredan i važan. Bogomolja se ne gradi za jednu generaciju, već za čitava buduća pokoljenja – rekao je u slavskoj besedi episkop Nikanor.
Sveta velikomučenica Marina praznuje se kao velika zaštitnica hrišćana koja je živela i postradala krajem trećeg veka ostavši čvrsta i nepokolebljiva u svojoj veri.
– U novom hramu je služena prva sveta arhijerejska liturgija i to je od izuzetnog značaja za selo koje nije imalo crkvu skoro sedamdeset godina. Nedavno je postavljen i krst koji simbolično štiti ne samo hram nego i čitavo mesto i sve koji žive u njemu. Meštani su na bogosluženja dolazili u malu, stru crkvu, a od sada imaju svoj molitveni dom na koji treba da budu ponosni. Što se izgradnje hrama tiče, ima još dosta toga da se uradi. Malterisanje se privodi kraju, rade se limovi i pokrivanje, a zvonici se zidaju – majstori rade na tri polja. U narednom periodu treba da se uradi fasada, dvorište, ograda, ali idemo polako, uz Božiju pomoć, deo po deo – kazao je otac Miroslav Nasković, paroh Lazarevljanski.
Liturgiji je pored velikog broja vernika prisustvovao i Miodrag Babić, istaknuti privrednik i nekadašnji direktor kompanije „Hemofarm” iz Vršca, predstavnici Grada Zrenjanina i predsednik saveta Mesne zajednice Radovan Tihomirović.

M. Malbaški


Foto: Jovan Drndak Njegović