LEKARI OPŠTE BOLNICE POČELI DA OBAVLjAJU PRESAĐIVANjE TKIVA SA PODLAKTICE NA LICE

Među retkima u Srbiji izvode kompleksnu operaciju

Bolnica „Đorđe Joanović” postala je krajem prošle godine prva opšta bolnica u zemlji u kojoj je pacijentima kojima je uklonjen tumor usne duplje i jezika urađena operacija rekonstrukcije ovih delova lica. Oni se danas uspešno oporavljaju, a za čitav medicinski poduhvat zaslužan je mnogočlani tim zrenjaninske bolnice, na čelu sa doktorima Dejanom Bakićem i Gezom Šmitom. Oni su nedavno u ovoj zdravstvenoj ustanovi predstavili novi operativni zahvat.
Do sada se mikrovaskularna transplantacija režnja, kako glasi puni naziv pomenute intervencije, obavljala samo u kliničkim centrima, mada i tamo ne toliko često zbog svoje složenosti, opsežnih preoperativnih priprema i uslova koje pacijenti moraju ispuniti.
– Operacija je namenjena onima kojima je hirurški uklonjen tumor glave i vrata zajedno sa velikim delom tkiva zbog poodmakle faze bolesti. Tada je imperativ da se obnove funkcije gutanja i govora, kao i da se postigne prihvatljiv estetski rezultat – što omogućavaju rekonstruktivni zahvati, objašnjava dr Dejan Bakić, specijalista maksilofacijalne hirurgije.

Milana Maričić

Opširnije u štampanom izdanju