NAGRAĐENI VIŠESTRUKI DAVAOCI KRVI

Lako je i lepo biti human

Vidimo svakodnevno da je krv neophodna, a sve je manje ima. Želeo sam da pomognem bolesnima i ugroženima – objašnjava jednostavno Milan Basta humani čin koji spašava živote drugih. On je to učinio 110 puta, za šta je 14. juna, u Crvenom krstu dobio priznanje od pomoćnika gradonačelnika Duška Radišića. Povod za svečanost jeste obeležavanje Svetskog dana davalaca krvi, a nagrade su uručene pojedincima, višestrukim davaocima, kao i kolektivima koji pomažu ove akcije.
Nema dovoljno reči zahvalnosti za one koji daju deo sebe i koji time spašavaju mnoge živote, ističe sekretarka Crvenog krsta Zrenjanina Aleksandra Tanasijević.
– Vi ste superheroji. Takođe, posebno hvala na razumevanju koje ste pokazali u proteklih godinu dana od kada se primenjuje novi zakon o dobrovoljnom davalaštvu krvi. On je uveo značajne promene, krv više nije moguće dati kada to želimo, već samo na unapred dogovorenim akcijama koje sprovodimo sa Zavodom za transfuziju krvi. Stoga su česte gužve na akcijama i potrebno je u njih uložiti dodatno vreme i strpljenje. Čestitam i volonterima Crvenog krsta, koji su veliki deo posla u poslednjih godinu dana preuzeli na sebe, organizujući akcije davalaštva krvi – navodi Aleksandra Tanasijević. Dodaje da je lako i lepo biti human, uz podsećanje da su leti evidentne nestašice krvi.
Među humanim sugrađanima koji su nagrađeni 14. juna jeste i Anuška Šimon iz Belog Blata – žena koja je najviše puta dala krv – čak 50.
M. Maričić

Opširnije u štampanom izdanju