„SUNČANA JESEN ŽIVOTA” OKUPILA STARE I MLADE ČLANOVE „CRVENOG KRSTA”

Lovorike za najstarije volontere

Nije mala stvar posvetiti se nečemu i dati svoje vreme. Crveni krst prepoznaje ovaj humani gest naših sugrađana. Ovi vredni ljudi učestvovali su u brojnim aktivnostima, pružajući bezuslovnu pomoć kada je ona bila neophodna.
Ovo je povod za još jednu manifestaciju na kojoj su nagrade uručene: volonteru sa najdužim stažom, najstarijem aktivnom članstvu i bračnom paru sa najdužim volonterskim stažom. Sekretarka organizacije Aleksandra Tanasijević je istakla da Crveni krst kroz ovu manifestaciju želi da skrene pažnju na često neprepoznatljiv i zanemaren doprinos starijih osoba u porodici, lokalnoj zajednici i društvu. Ona je dodala da je neophodno osnažiti njihovo učešće u različitim aspektima života i podržati ih.

NAJHUMANIJE VOLONTERKE
Više od 70 odsto „Crvenog krsta” čine žene. To su pokazale i nagrade uručene volonterkama koje do sada nisu dodeljivane na ovoj manifestaciji. Titula volonterke sa najdužim stažom pripala je Nadi Radnović. Ona je rođena 11. septembra 1952. godine i angažovana je gotovo 32 godine, učestvujući u raznim aktivnostima Crvenog krsta. Pored toga, ona je i predsednica osnovne organizacije CK „Bagljaš”.
– Bilo je i teških trenutaka, počev od rata pa do ovih zadnjih godina pandemije. Ipak se sećamo i lepih dana, raznih seminara i ekskurzija, kao i ovog mesta koje je izraslo u jedan veličanstven Dom sa mladim podmlatkom kojim možemo da se dičimo. Volonter može biti samo čovek koji ima veliko srce i dobru dušu, a to znači pomagati drugome i u dobru i u zlu – rekla je Nada Radnović.

Uz nju je nagrada dodeljena i volonterki koja već dvadeset godina aktivno učestvuje u humanitarnim, zdravstveno–preventivnim i sportskim aktivnostima Organizacije. Margit Kucora je rođena 25. marta 1942. godine i angažovana je od 2004. godine. Tokom svog staža bila je predsednik i sekretar Osnovne organizacije CK „Dositej Obradović” u dva mandata. Pored toga je i član aktuelnog saziva Skupštine CK Zrenjanin, a na događaju je nagrađena kao najstariji aktivni član.
– Zaista je divno kada imaš ovoliko godina i još si aktivan, kad još imaš snage da ljudima daješ ono što im je potrebno i za čime žude. Najveći ponos mi je što mogu da poklonim nekome svoje vreme, jer je to nešto što se ne može kupiti, a danas ga ima sve manje – kazala je Margit.

BRAČNI PAR OBELEŽIO JUBILEJ
Svojih 65 godina braka nedavno su proslavili Slavko i Radojka Krajina. Oni su se javili na raspisani konkurs i nagrađeni su kao najstariji bračni par sa najdužim volonterskim stažom.
– Ja sam član Crvenog krsta više od četrdeset godina, imam mnogo priznanja ali mi je ovo najmilije. Ova organizacija je jedna od najmasovnijih čiji je cilj samo da pomaže i daje – poručio je Slavko Krajina.

Slavko i Radojka su istakli da su ih kroz sve ove godine održali ljubav i tolerancija koji su najbitniji za dobar brak.
Bračnom paru i volonterkama je Radovan Jazić, sekretar Gradskog udruženja penzionera iz Zrenjanina, uručio poklon – desetodnevni boravak u Vrnjačkoj Banji.
Prateći program manifestacije priredili su učenici drugog razreda iz OŠ „2. oktobar” sa učiteljicom Sonjom Vujin, kao i učenici četvrtog razreda OŠ „Đura Jakšić” (učiteljica Sonja Vujaković).
Na priredbi su bili izloženi i najlepši radovi sa konkursa koji su pratili temu „Sunčane jeseni života”.

A. Ilijev

  • POHVALE I PRIZNANJA ZA LITERATE I LIKOVNJAKE
    Nagrade nisu izostale ni za najmlađe, tako da su poklone dobili i učenici osnovnih škola i predškolskih ustanova koji su učestvovali na konkursu sa nazivom „Moji baba i deda”.
    Na likovnom konkursu prvo mesto pripalo je Dimitriju Šofejiću (2-2, OŠ „Jovan Jovanović Zmaj”). Na drugom mestu je Vasil Kerkez (1-4, OŠ „Petar Petrović Njegoš”), a na trećem je učenik drugog razreda Vukašin Sujić (OŠ „Mladost”, Tomaševac).
    Na literarnom nadmetanju nagrađeni su đaci četvrtog razreda osnovnih škola. Na prvom mestu je Elena Marković iz Ečke (OŠ „Dr Aleksandar Sabovljev”). Drugu nagradu dobio je Simon Ognjenović iz OŠ „Dr Jovan Cvijić” iz Zrenjanina, a treću Matea Subin (OŠ „Petar Petrović Njegoš”).
    Iz vrtića „Sunčica” je Renata Tot osvojila prvu nagradu na likovnom konkursu (vaspitačice Snežana Stefanović i Adelina Pankaričan). Sofija Tot iz vrtića „Crvenkapa” je na drugom mestu (vaspitačice Tihana Medarević i Senka Ravić), a na trećem je Veljko Poznić iz „Dečije radosti” (vaspitačice Zorica Grnča i Kristina Ristoski).