RASPODELA SREDSTAVA POKRAJINSKE UPRAVE ZA KAPITALNA ULAGANJA U SREDNJEM BANATU

Mimoišla grad na Begeju, čekamo jesen i rebalans

U poslednjoj ovogodišnjoj raspodeli sredstava koja dodeljuje Uprava za kapitalna ulaganja Autonomne pokrajine Vojvodine, Zrenjanin je – kao treći grad u Vojvodini – izostavljen pri deobi novca. Iznos je preusmeren na druge gradove i opštine. Zašto su sredstva izostala, pojasnio je Nedeljko Kovačević, direktor Uprave za kapitalna ulaganja, prilikom nedavne posete Gradu.
– Za Zrenjanin je na poslednjem konkursu bilo opredeljeno 50 miliona dinara za saobraćajnu infrastrukturu, što nije dovoljno za put koji je planiran. Da bi celina bila smislena, u delu u kojem je Grad konkurisao potrebno je 120 miliona. Zrenjanin nije mogao da obezbedi dodatne finansije, a mi nismo imali više sredstava. Dogovorili smo se sa gradonačelnikom da u sledećoj raspodeli, koja će biti nakon rebalansa u septembru, ponovo analiziramo situaciju i dodelimo dovoljno sredstva kako bi taj projekat imao smislenu celinu – rekao je Kovačević.
Zrenjanin će, dakle, sačekati eventualni rebalans. U Srednjobanatskom upravnom okrugu sredstva je dobila Opština Žitište i to za sanaciju objekta Doma kulture u Banatskom Karađorđevu, u vrednosti od 21.871.108 dinara, zatim za rehabilitaciju saobraćajnih površina ulica: Branka Radičevića, Banatske, Vojvode Knićanina, Vojvode Stepe, Dositeja Obradovića, Vojvode Mišića i Vojvode Bojovića – vrednost investicije 20 miliona i 154 hiljade dinara, dok je odlukom o dodeli sredstava za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblasti vodosnabdevanja i zaštite vode – rekonstrukcija vodovodne mreže u Česteregu – zamena azbestnih cevi opredeljeno više od 71 miliona dinara.
Novac je izdvojen i za Opštinu Novi Bečej gde će se graditi nova saobraćajnica čija je vrednost trideset miliona dinara. Ovoj Opštini pripada i naseljeno mesto Bočar gde će biti izgrađena fiskulturna sala, a iznos odobrenih sredstava je 37.603.478 dinara.
Treća u Srednjobanatskom okrugu koja je na spisku je Opština Nova Crnja, a odobreni iznos, nešto više od 22 miliona, biće uložen u obnovu vodovodne mreže.
Uprava za kapitalna ulaganja dodeljivala je na osnovu odluka po javnim konkursima sredstva za finansiranje i sufinansiranje u oblastima lokalnog i regionalnog ekonomskog razvoja, energetske efikasnosti, kulture, predškolskog i osnovnog obrazovanja i vaspitanja, razvoju sporta, saobraćajne infrastrukture i vodosnabdevanja i zaštite voda.

  • OD JESENI NOVA ULAGANJA U ZRENJANIN
    Grad Zrenjanin ima dobru saradnju sa Autonomnom pokrajinom Vojvodine (APV) i predsednikom Igorom Mirovićem, što je potvrđeno njegovom nedavnom posetom i obilaskom radova na rekonstrukciji stadiona na Karađorđevom trgu gde je Pokrajinska Vlada izdvojila 120 miliona dinara, a Grad 70 miliona, ocenjuje gradonačelnik Čedomir Janjić, podsećajući da je prilikom posete Igora Mirovića dogovoren i nastavak saradnje na sanaciji stadiona, ali i drugih značajnih projekata.
    – Sa pokrajinskim predstavnicima smo razgovarali i o nekoliko veoma bitnih projekata za Grad koji se odnose na putnu infrastrukturu. Očekujemo u narednom periodu da se rezultati te saradnje nastave i nadovežu na pomenute. Pre nekoliko dana potpisan je ugovor sa AP Vojvodinom koji se odnosi na atarske puteve (Taraš 3.5 km i Orlovat-Botoš 1.5 km), a u čijoj realizaciji će sarađivati Grad. Očekujemo i da tokom jeseni, novim konkursom koji bude raspisala Uprava za kapitalna ulaganja, a za koji imamo pripremljene projekte, dobijemo i određena sredstva. Time bi građanima omogućili bolju putnu mrežu – rekao je gradonačelnik Čedomir Janjić i podsetio da je samo u toku prošle godine Pokrajina izdvojila 40 miliona za nabavku opreme u zrenjaninskoj Bolnici, a da se ti projekti nastavljaju i ove.

M. Malbaški