Letnje slike

Piše: Ljiljana Bailović

Kolega Zoran Dedić objavio je, na internetu, neobičnu i intrigantnu fotografiju: šta se dešava iz „kineskog zida“? U prostoru najveće investicije u Srbiji, teške milijardu dolara, iz dalekog Šandonga?
Na fotografiji se vidi kako se, ispred montažnih objekata (valjda za smeštaj radnika koji će, deo po deo, graditi buduću fabriku pneumatika) na razapetom štriku suši opran veš – pantalone, gaće, majice… Ono, istina, i graditelji investicije od milijardu dolara moraju negde da osuše oprane gaće. Mada, priznaćete, toliki novci (u najavi), pa još u kombinaciji sa mistifikacijom koja je „iz mesta“ nastala kad smo videli da je prvi „Linglong“ poduhvat bio da podignu visoki zid oko buduće investicije – nekako ne idu sa običnim, prozaičnim štrikom za veš, zar ne? Čudna slika ovog čudnog leta na samom ulasku u Zrenjanin.
Druga slika je sa glavnog gradskog trga: odjednom se na njemu obrela fontana. Ne ona kakvu smo tu imali u prošlom veku, nego nova, sa statuom mlade žene koja pušta goluba, a oko nje bazenčić sa vodom – sve od sivog kobajagi kamena. Napravljena je za potrebe snimanja nekog mladog sineaste, a film će, kažu, biti njegov diplomski. Posle se na trgu pojavio i klovn na visokim štulama, i neka deca sa igračkama. Kao nevinost bez zaštite – u funkciji snimanja, naravno. Trg u ulozi kulise, fontana koja inače ne postoji, deca koja se igraju po zamisli reditelja. I klovn na štulama. Nad-realnost u centru grada.
Treća nesvakidašnja slika ustalila se subotom: ljudi sa medicinskim maskama na licu ubacuju svoje, domaće smeće, preko ograde, u dvorište kafilerije. Protest protiv kafilerijskog smrada. Do sada nije uspevao, tvrdili su nam da je smrad nemoguće izmeriti, nema merača, nije izmišljen, pa se zato smrad ne može ni dokazati… Ili, ipak, može? Pošto vidim da je i sam gradonačelnik podržao zahteve građana. Pa, da: nije to tek neka periferija i nedođija, ima tu valjda i uticajnih stanara, a smrad svakako nije dobar komšija.
Četvrta slika je sa Peskare. Ona je omiljeno zrenjaninsko kupalište, ali je u ovaj tekst dospela zato što su je neki prestonički portali uvrstili među najlepše plaže u neposrednoj, izletničkoj blizini glavnog grada. Samo što je Beograđani izgovaraju sa italijanskim akcentom: PeskAra…