PO NALOGU TUŽILAŠTVA DVA PUTA HAPŠEN POZNATI INVESTITOR

Dozvola pribavljena, radovi nastavljeni

U ulici Vojvode Petra Bojovića, na parceli nekadašnje pivare, stambeno-poslovnu zgradu zida jedan od najvećih investitora u gradu, preduzeće „Bio-elektrik”. Građevinska dozvola ovoj kompaniji je izdata 26. juna. Međutim, mesec dana ranije, direktor „Bioelektrika” bio je uhapšen jer je već počeo da kopa temelje na ovoj lokaciji bez građevinske dozvole. O tome je javnost saopštenjem obavestio osnovni javni tužilac. Reč je o drugom privođenju vlasnika firme „Bio-elektrik” u poslednje dve godine, a koji u javnosti važi za uspešnog preduzetnika, koji pomaže najbolje gimnazijalce, zatim rukometni klub, a pre četiri godine bio je i kandidat za odbornika.

DRUGI POČETAK RADOVA LEGALAN
Krajem maja, Osnovno javno tužilaštvo u Zrenjaninu poslalo je saopštenje u kojem su naveli da je policija po njihovom nalogu uhapsila odgovorno lice firme „Bio-elektrik” zbog građenja objekta u ulici Vojvode Petra Bojovića bez pribavljene građevinske dozvole. Njemu je određeno zadržavanje u pritvoru od 48 sati.
Nekoliko dana nakon toga, građevinska inspekcija Grada potvrdila je listu „Zrenjanin” da ovaj investitor jeste započeo radove bez građevinske dozvole, zbog čega mu je naloženo da zatrpa temeljnu jamu, a gradilište je zatvoreno.
Firma „Bio-elektrik” tada nije bila u postupku za dobijanje građevinske dozvole za zgradu u ulici Vojvode Petra Bojovića, a posedovala je samo lokacijske uslove za izgradnju objekta, kako su početkom juna naveli iz zrenjaninske Gradske uprave.
Inače, pribavljanje lokacijskih uslova jedan je od potrebnih koraka pre podnošenja zahteva za građevinsku dozvolu. Za to se prilažu izvod iz projekta i projekat za građevinsku dozvolu.
Sve je to firma „Bioelektrik” u međuvremenu obezbedila, podnevši zahtev za građevinsku dozvolu, koja im je izdata 26. juna, nakon čega je 8. jula prihvaćena i prijava radova, potvrdilo je Odeljenje za urbanizam za naš list.
Tako je gradnja u ulici Vojvode Petra Bojovića legalno krenula 15. jula, a rok za njihov završetak je 30. april 2022. godine. Predviđeno je da se podigne zgrada sa četiri sprata i potkrovljem, u kojoj će biti 25 stanova i četiri poslovna prostora. Izvođač je firma „Mont” d.o.o.

RASLE ZGRADE I USPESI RUKOMETAŠA, A ONDA…
I ovaj objekat će biti energetske klase A, kao i neke od prethodnih višespratnica investitora „Bio-elektrik”. Mediji su pre tri godine izvestili kako je ova firma podigla prvu zgradu u Zrenjaninu koja štedi energiju, odnosno ima energetski pasoš A plus, zahvaljujući posebnoj izolaciji, fasadi, stolariji i ugrađenim toplotnim pumpama. Kako je tada govorio vlasnik „Bio-elektrika”, interesovanje za njihove stanove je veliko, te će imati ugovorene poslove za narednih šest godina. Istovremeno su zidali zgrade na više lokacija u gradu, konkretno u Jug Bogdanovoj, u Koče Kolarova, zatim u ulici Toše Jovanovića.
Jedan od najuposlenijih investitora u gradu našao se 2016. godine na 11. mestu jedne odborničke izborne liste, kao nestranačka ličnost. Krajem 2017. godine vlasnik „Bio-elektrika” izabran je za predsednika Rukometnog kluba „Proleter”. Dve godine kasnije zrenjaninski rukometaši ostvarili su veliki uspeh plasmanom u najvišu po rangu – Super ligu, pri čemu je u javnosti istaknut predsednikov doprinos poboljšanju ambijenta u klubu i otpisivanju dela dugova „Proletera”.
Međutim, iste godine, u martu 2019, vlasnik „Bioelektrika” je uhapšen pod sumnjom da je izvršio poresku utaju. U hapšenju je učestvovala i Poreska policija, a kako je tada javnosti saopštilo Osnovno javno tužilaštvo, ovom investitoru se stavljalo na teret da nije platio porez na dodatu vrednost u iznosu od 739.000 dinara. No, krivična prijava je potom odbačena, potvrdilo je Tužilaštvo za naš list.
Važno je navesti i to da je, četrdeset odsto od ove (sporne) sume, „Bio-elektrik” u poslednje tri godine izdvojio za đake generacije Zrenjaninske gimnazije, darujući svakom po 100.000 dinara.

M.Maričić