LETNJI POSLOVI – OD RAZONODE I DOPUNE BUDŽETA DO STALNOG ANGAŽMANA

Studenti najaktivniji kad se većina odmara

Mnogi jedva čekaju letnji period kako bi se odmorili, ali neki Zrenjaninci su našli način da ga iskoriste aktivno. Ko želi da zaradi, na raspolaganju su sezonski poslovi branja voća, deljenja flajera, promocija, kao i pomoćnih poslova po firmama i prodavnicama do kojih se može doći učlanjivanjem u omladinske zadruge, pri čemu je garantovana redovna isplata i legalan posao.

LAKO JE UPISATI SE, A POSAO SAM DOĐE
Predstavnici zadruga „Feniks” i „Progres” kažu da se posao može naći preko cele godine, a da se mladi najviše angažuju tokom leta kada imaju manje obaveza.
Pravilo je, kako oni objašnjavaju, da se u zadruge mogu učlaniti srednjoškolci i studenti od 15 do 26 godina, s time da je maloletnicima neophodna saglasnost roditelja. Nezaposlena lica se mogu upisati od 15. godine i raditi do 30. i njima ovi poslovi ulaze u radni staž. Za sam upis potrebna im je lična karta i tekući račun, a studenti i učenici srednjih škola moraju izvaditi potvrde iz škole ili sa fakulteta u ovu svrhu.
Milorad Grbić, direktor omladinske zadruge „Feniks” ističe da se sa članovima zatim obavlja razgovor. Na osnovu njega evidentira se koje bi poslove želeli da obavljaju na osnovu svojih stručnih i radnih sposobnosti. Nezaposlenima se priznaje radni staž. Kako je naglasio, često se dešava da firme zadržavaju radnike ukoliko su zadovoljni njihovim učinkom.

– Zadruga „Feniks” broji oko 700 članova, od kojih je srednjoškolaca i studenata ima 450, a nezaposlenih 250. Do kraja godine broj „zadrugara” pređe i 1.000, a obično se angažuje njih oko 700 – navodi Grbić i objašnjava da mladi mogu raditi određene poslove u našem gradu, kao i u drugim mestima Srbije.
On smatra da oni koji nisu do sad bili angažovani jesu previše izbirljivi i da su se učlanili samo zato što su ih roditelji naterali na to.
– Svakom članu je ponuđen posao, nekom pre nekom kasnije. Ređe se dešava da nemamo dovoljno slobodnih lica. Zainteresovanost omladine je daleko veća tokom letnjeg raspusta, što je i razumljivo – kaže Grbić i dodaje da mladi, bez obzira na obaveze, mogu odraditi par sati dnevno ili vikendom. Time će steći radne navike i zaraditi dodatni novac za džeparac.
Dnevnice za obavljeni posao kreću se od 200 do 300 dinara po satu. Teški fizički poslovi se plaćaju i do 600 dinara na sat. Radnik se na jednoj vrsti posla može angažovati do 120 radnih dana godišnje.
U omladinskoj zadruzi „Progres” sezona potražnje poslova počinje od aprila i maja meseca.

– Najviše se traže radnici u kafićima, butiku „Njujorker”, prodavnicama poput „Gomeksa”. Sad i kompanija „Dijamant” traži pomoćne radnike i angažuje ih u više gradova: Nišu, Kragujevcu, Subotici. Ranije su se nudile promocije, sad to ide preko marketinških agencija – rekao je Marko Šavija, komercijalista zadruge „Progres”. Objašnjava da se za ove poslove uglavnom ne traže posebne kvalifikacije jer se radnici angažuju na kratko vreme za zadatke gde je dovoljno osposobljavanje za dan, dva.
– Neki poslovi se izbegavaju jer su lošije plaćeni, recimo rad u kafićima odbijaju i to uglavnom devojke. Trenutno imamo oko 195 srednjoškolaca i studenata, i upisana 173 nezaposlena lica – kaže Šavija.

U „BIGU” ŠANSA ZA DOBAR POČETAK
Mlade devojke koje su razgovarale sa nama su do svojih angažmana došle uglavnom putem preporuke. One rade kao pomoćne radnice u buticima i prodavnicama, a neke od njih su tamo i stalna ispomoć.
– Za posao mi je rekla drugarica koja takođe ovde radi kao student. Pre sam bila posvećena fakultetu, a sad kako sam to sredila, aktivno radim od novembra. Počela sam sa promocijama, radila sam i inventare u prodavnicama „DIS” i „Vaikiki”, i sada sam ovde u „Njujorkeru” – rekla je Milica Ćorluka, studentkinja Tehničkog fakulteta. Ona radi za džeparac kako ne bi morala da traži od roditelja, a i zato što nije iz Zrenjanina.
– Radiću sve dok ne nađem posao u struci ili praksu, ono što trenutno zaradim mi je za sad sasvim dovoljno – rekla je Kikinđanka Milica.
Dok završava Visoku medicinsku školu, dvadesetpetogodišnja Zrenjaninka Tijana Ilić ima višegodišnje iskustvo rada preko studentskih zadruga i agencija.
– U „C&A” sam došla preko preporuke i radim već treću godinu, može se reći da sam redovan student ovde. Pre toga sam živela i studirala u Beogradu gde sam preko studentske agencije radila u „Milšpedu”, dečijem butiku i pomoćne poslove u jednoj lokalnoj kompaniji, a ovde sam prijavljena preko zadruge „Feniks” – kaže Tijana. Najaktivnija je kada su ostali zaposleni na godišnjem ili bolovanju.
– Uglavnom radim za lične troškove. Kad sam angažovana za više poslova, pa me isplate u slično vreme onda uspem da sakupim više novca. Prošle godine je to iskorišćeno za letovanje – istakla je naša sugrađanka.
Butik „H&M” je pohvalila Marija Petrović, koja smatra da se može brzo napredovati ako kreneš mlad.
– Radim tri godine i ovo je moj prvi studentski posao. U jednom periodu sam osetila da mi je dosta učenja i želela sam da nešto radim. Tako da mi ovaj posao dođe kao razbibriga, ali svi su mi maksimalno izlazili u susret zbog fakulteta i dan danas je tako – napominje Marija Petrović.
Iako su njene ambicije da se usavršava u svojoj medicinskoj struci, za sad je zadovoljna angažovanjem i smatra da joj je rad u studentskim danima dosta pomogao.

A.Ilijev

  • UZ POSAO I STUDIRANJE
    Da se isplati biti aktivan, dokazala je Nevena Jovanović iz Zrenjanina koja je svoj prvi omladinski posao našla još kao srednjoškolka.
    – Radila sam promocije od svoje 16. godine i tako su i počeli moji studentski dani. Par puta sam radila popis robe u „Njujorkeru” i drugim radnjama. U butiku „C&A” sam počela kao radnik sa skraćenim radnim vremenom (part time), moj posao je u početku bio za kasom i „zatezanje” robe. Uspela sam da ostanem uz jako veliki rad i trud i podršku ostalih. Usput sam završila i menadžment na Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin” i za nepunih godinu dana napredovala do pozicije menadžera radnje, tako da se može reći i da radim u struci – ispričala je Nevena za list „Zrenjanin”.