Ligaši i Jankov gubitnici izbora!

Piše: Dalibor Bubnjević

Apsolutni pobednik nedeljnih izbora je Srpska napredna stranka! Bez obzira za koji način obračuna glasova se opredelili, zaključak će biti uvek isti. Lista „Aleksandar Vučić – za našu decu“ imala je ubedljivu podršku u Srednjobanatskom regionu.
Postavlja se, opravdano, pitanje ko su onda gubitnici izbora? Najveći luzer je svakako Liga socijaldemokrata Vojvodine. Oni su ove godine osvojili 2.442 glasa manje nego 2016. godine. To je šokantan podatak, budući da je za njih u nedelju na izborima glasalo 2.545 građana/građanki. Šta je prepolovilo podršku Nenadu Čanku u Banatu, tema je o kojoj će se raspravljati kako unutar partije, tako i u medijima.
Polovičan gubitak su zabeležili sledbenici Saše Radulovića. Naime, ovogodišnji suverenisti (nekadašnji „Dosta je bilo“) dobili su 1.908 glasova manje nego na prošlim lokalnim izborima. Međutim, krah ih nije oterao van parlamenta. Obezbedili su sebi dva mandata!
Mnogo se očekivalo od Zelenih, budući da su imali agresivnu kampanju. Ostvarili su zapažen rezultat, ali im je cenzus ostao nedostižan za nešto manje od 200 glasova. Za svaku pohvalu je odluka Aleksandra Jankova, nosioca liste, da ponudi ostavku iz moralnih razloga. Jankov je postupio pravično, budući da je (ne)promišljenim vlastitim odlukama protraćio kvalitetnu ideju.