MAGYARORSZÁG KORMÁNYA ÉS A VAJDASÁGI MAGYAR SZÖVETSÉG EGYÜTTMŰKÖDÉSÉNEK KÖSZÖNHETŐEN

Átadták a nagybecskereki zárda felújított épületét

Június 11-én, Úr napján került sor a felújított Miasszonyunk Iskolanővérek Kollégiumának – az egykori zárdának – az ünnepélyes átadójára Nagybecskereken. Az épületbe, amelynek felújítási és berendezési munkálatait Magyarország Kormánya támogatta mintegy 1,2 milliárd forinttal, a Szathmáry Karolina katolikus leánykollégium költözik majd át.
A megnyitó ünnepségen Kovér László, a magyar Országgyűlés elnöke elmondta, hogy amikor 5 évvel ezelőtt Pásztor Istvánnal, a VMSZ elnökével és munkatársaival bejárták az akkor még felújításra váró épületet, mindannyian érezték, hogy a magyar megújulás rendelt ideje megérkezett a Délvidékre is.
-Egy nehéz huszadik század után Boldogasszony Anyánk – akinek oltalmába Szent István királyunk 1038-ban felajánlotta a magyarok országát és népét – letekintett miránk, és ismét megsegített bennünket, mai magyarokat. Fontos kiemelnem, hogy a vajdasági magyarok jövő az összefogásban és az összetartásban van. Ehhez pedig mindig számíthatnak az anyaország támogatására – hangsúlyozta Kövér László.
Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke beszédében megköszönte a nővéreknek, hogy 140 éve jelen vannak a nagybecskereki egyházmegye életében.


-Szeretném ebben az ünnepi pillanatban hálával kimondani a nagybecskereki születésű Szathmáry Karolina nevét, hiszen elsősorban az ő nemes lelkének és végakaratának köszönhetjük, hogy ma itt állhatunk a zárda falai között.
A nemes célok nem sikkadnak el. A jövő reménységének nevelése és istápolása, a leányifjúság oktatása és nevelése pedig ilyen cél volt. Szeretném megköszönni a nemzetben gondolkodó magyar Kormánynak, a Nemzetpolitikai Államtitkárságnak, Potápi Árpád János államtitkár úrnak, Pirityiné Szabó Judit főosztályvezető asszonynak, a Magyar Nemzeti Tanácsnak (MNT), hogy hittel álltak a zárda felújításának ügye mellé. Ez a közös hit tette lehetővé, hogy a múlt előtt tisztelegve a jövőbe tekintsünk, hogy a falakon túl eszméket, ideálokat, emberi reményeket fedezhessünk fel, hogy a nagybecskerei zárda újra önmagával azonos épület lehessen – mondta a többi közt a VMSZ elnöke.
Az egykori zárda épülete új szobákkal, ebédlővel, konyhával, díszteremmel, tornateremmel és zeneszobával bővült.
Borbély Tivadar