Tri veka „Luksola”

Piše: Milena Bečejac

Bila sam nedavno u jednom restoranu brze hrane u našem gradu. Zbog aktuelne epidemiološke situacije, obezbeđena su za goste sredstva za dezinfekciju. Na svakom stolu, bočica gela. I, iskreno rečeno, obradovalo me je kada sam videla na njoj znak „Luksola”. Zato što, uprkos svemu, ova fabrika postoji i što u svom gradu ima svoje potrošače. Videla sam ranije i kozmetičke proizvode u prodavnicama, u novoj ambalaži…
Kada je svojevremeno „Luksol”, posle raznih tranzicionih i ostalih dešavanja prestao da radi, zazvonio je redakcijski telefon. Javio se čovek iz Beograda, pita šta se to dešava, zašto nema „Helentona”, možda ga ima u Zrenjaninu pa da kupimo, više komada, odmah će da dođe. Jer, kako reče, njegova supruga koristi samo taj kolor šampon. Nažalost, morali smo da ga razočaramo – fabrika više ne radi.
Sada, u našim novinama, čitam da se, posle poslednje privatizacije, „Luksol” oporavio i da će nastaviti svoj treći vek.
Prema monografiji „Petrovgrad”, „Luksol” – „tvornica parfimerije kozmetičkih preparata, nalazi se u Vojvode Bojovića ul. br. 29, a osnovana je 1884. godine kao zanatska radnja za proizvodnju sapuna i sveća”. Takođe se navodi da je 1920. godine „preuređena za izradu parfema, a kasnije i kozmetičkih proizvoda”, i da je dve godine kasnije postao industrijsko preduzeće sa parnom mašinom i „spravama za livenje i proizvodnju sveća, sapuna i kozmetičke robe”. Autor monografije piše da su izrađivali sapune svih vrsta, a posebno mirišljave, toaletne. „U poslednjim godinama znatno se proširilo odeljenje za proizvodnju kolonjske vode, drugih parfema i kozmetičkih preparata” – čitamo u „Petrovgradu”. „Luksol” je tada proizvodio oko 50 vagona sapuna i neograničene količine, prema potrebi, parfema i kozmetičke robe. Bilo je zaposleno 30 do 40 radnika, a prodavnice je imao u Beogradu, Zgrebu, Splitu i Skoplju. Vlasnik je bio Ljubomir Lukić.
Posle Drugog svetskog rata, „Luksol” je bio u sastavu tada moćnog Kombinata „Servo Mihalj”. I opet se proizvodilo, i spajala se tradicija sa modernom proizvodnjom. Zrenjanici se sećaju parfimerije u glavnoj ulici, preko puta Centralne apoteke. U njoj je sve mirisalo, rafovi puni proizvoda, prodavnica puna kupaca…
Posle je bilo šta je bilo… Sada, nakon poslednje privatizcije, evo novog „Luksola” koji spaja tri veka u gradu na Begeju.