MALO POZNATA ORGANIZACIJA PRIJAVILA TUŽILAŠTVU OŠ „VUK KARADŽIĆ”

Zrenjaninska škola opet u žiži interesovanja medija

Udruženje „Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost” podnelo je početkom meseca krivičnu prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu protiv nekoliko zaposlenih Osnovne škole „Vuk Karadžić”, načelnika zrenjaninske Školske uprave, kao i gradskog i pokrajinskog prosvetnog inspektora, zbog nezadovoljstva time kako je škola reagovala na slučaj vršnjačkog nasilja. Udruženje iz Trstenika ovu odluku je donelo nakon odgledane emisije na TV „Prva”, u kojoj su gostovale porodice iz Zrenjanina koje su svoju decu ispisale iz ove Osnovne škole.
Osnovno javno tužilaštvo potvrdilo je za naš list da je primilo krivičnu prijavu koju je „Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost” podneo protiv lica označenih kao odgovornih za događaje u OŠ „Vuk Karadžić”. Kako navode, prijava je potom prosleđena Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu – Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije, koje je nadležno za postupanje po ovoj prijavi.
ŠKOLA BEZBEDNA, ALI NIJE POSTUPILA ADEKVATNO
Podsetimo, troje dece, u različito vreme, ispisano je iz istog razreda Osnovne škole zbog toga što su roditelji bili nezadovoljni kako su učiteljica i rukovodstvo škole reagovali na vršnjačko nasilje, kao i zbog nemogućnosti da se sa zaposlenima u školi pronađe zajednički jezik. U slučaju treće porodice, u priču su se uključile i prosvetne inspekcije i Centar za socijalni rad.
Prema podacima iz dokumentacije prosvetne inspekcije, dete I.Ž. prijavilo je roditeljima ruganje vršnjaka iz razreda, o čemu su oni obaveštavali učiteljicu, direktorka, školski Tim za zaštitu učenika od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, kao i Školsku upravu Zrenjanina. Inspekcija zaključuje da je škola minimalizovala probleme. Situacija je postala ozbiljnija posle tuče na času fizičkog vaspitanja i elektronskog nasilja upućenog I.Ž. na društvenoj mreži Vajber, nakon čega Tim za zaštitu od nasilja obavlja pojačan vaspitni rad sa celim razredom. Međutim, prema navodima inspekcije, škola nije adekvatno odreagovala, a nerazumevanje na relaciji roditelj – škola produbilo se do te mere, da su predstavnici škole Centru za socijalni rad podneli prijavu protiv roditelja I.Ž. zbog zlostavljanja i zanemarivanja u porodici.
Stručni tim Centra nije uočio nikakav oblik zlostavljanja niti zanemarivanja deteta, navodi se u dokumentaciji. Na kraju je utvrđeno da je škola „Vuk Karadžić” bezbedna, ali da nije primenila sva sredstva da reši konflikt među učenicima u odeljenju, niti da je adekvatno reagovala na elektronsko nasilje.
Gradska i pokrajinska inspekcija su nakon zajedničkog nadzora naložile Školi da primeni 10 mera, između ostalog, da Tim za zaštitu od nasilja i pedagoško-psihološka služba sprovedu pojačan vaspitni rad sa učenicima pomenutog odeljenja, da naprave detaljan plan zaštite itd.
TV EMISIJA POVOD ZA KRIVIČNU PRIJAVU
Roditelji I.Ž. koji su i uložili žalbu inspekciji, smatraju da rukovodstvo Škole treba da bude kažnjeno, o čemu su proteklih nekoliko meseci govorili u medijima, obrativši se između ostalog i našoj redakciji, a početkom maja govorili su i u emisiji „Život priča” na TV „Prva”. Sa njima su gostovale još dve porodice iz Zrenjanina koje imaju pritužbe na rad OŠ „Vuk Karadžić”.
Upravo ova emisija, kako je prenela Radio-televizija Vojvodine (RTV), bila je povod da udruženje „Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost” podnese krivičnu prijavu za vršnjačko nasilje protiv škole i nadležnih organa. Prema rečima generalnog sekretara Udruženja Marija Spasića, zaključili su da su nadležni u OŠ „Vuk Karadžić” i prosvetnim telima načinili propuste u radu, te da zato nisu sprečili psihičko i fizičko nasilje nad detetom.
– Podneli smo krivične prijave u nadi da će svi odgovorni biti osuđeni na višegodišnje kazne zatvora, kao primer svima ostalima da se ne sme saučestvovati sa nasiljem nad decom, već se nasilje mora jasno označiti, sprečiti i sankcionisati – naveo je Spasić, a preneo RTV.
Inače, roditelji I.Ž. u emisiji na TV „Prva” naveli su da su se, osim gradskoj i pokrajinskoj prosvetnoj inspekciji na čije su reakcije, kako kažu, mesecima čekali, obraćali i republičkom inspektoru, pokrajinskom zaštitniku građana, kao i Ministarstvu. Od ministra prosvete Mladena Šarčevića dobili su dopise u kojima ih obaveštava da je inspekcijski nadzor izvršen.

  • DEO DOPISA SAVETA RODITELJA OŠ „VUK KARADŽIĆ”
    „I posle odluke roditelja da svoje dete I.Ž upišu u treću školu (dete je i pre toga ispisano iz jedne druge gradske škole jer su roditelji bili nezadovoljni tretmanom učiteljice), nastavljaju se besomučni nasrtaji na redovan nastavni rad naše škole bez jasnog cilja. Dete je, to niko ne spori, bilo izloženo vršnjačkom nasilju ali predimenzioniranjem događaja skreće se pažnja sa dobrobiti deteta. Ono se, iako maloletno, u medijima pojavljuje pod punim imenom i prezimenom, te se implicitno identifikuje kao žrtva. Pritom škola, s obzirom na zakonska ograničenja, nema načina da odgovori. Na svako prijavljeno nasilje škola je zakonski odreagovala, a za nepunih mesec dana prošle godine, školski Tim za borbu protiv nasilja održao je sedam sastanaka kako bi razmotrio svaku prijavu istog roditelja. U školi ne vlada nasilje, problemi postoje, ali se rešavaju, manje ili više uspešno i to što se o njima ne govori po tabloidima i medijima, ne znači da ih škola zataškava. Učenici naše škole koji poznaju I.Ž. kažu da je ona dobro dete. U stvari, sva naša deca su dobra, mi smo ti koji ih činimo ponekad lošim, jer se ona ugledaju na nas.”
  • NAZIV UDRUŽENJA IZAZIVA ZABUNU
    O udruženju „Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost”, njegovim članovima i aktivnostima nema puno podataka. Ova organizacija nema svoj sajt, a od profila na društvenim mrežama, pod tim imenom postoji samo Fejsbuk stranica koja ima 29 „sviđanja”. Prema podacima Agencije za privredne registre, pomenuto udruženje osnovano je 2005. godine, a sajt Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije www.ocdoskop.rs navodi da je sedište Udruženja u Trsteniku. Ime ovog udruženja pojavljuje se u nekoliko vesti u kojima „Savet” opominje određene društvene aktere ili podnosi krivične prijave protiv njih, na primer protiv ozloglašenog rektora Univerziteta u Kragujevcu. Sekretar „Saveta” Mario Spasić pre nekoliko godina najavljivao je da će biti vođa državnog Antikorupcijskog tima u prosveti, koji nije ni formiran. Nevladina organizacija (NVO) „Transparentnost Srbija”, koja je priznati zastupnik međunarodne organizacije „Transparency International” pre nekoliko godina demantovala je da ima bilo kakve veze sa udruženjem iz Trstenika. Prema Članu 16. Zakona o udruženjima, „naziv udruženja ne sme da bude zamenljiv sa nazivom drugog udruženja niti da izaziva zabunu…”, međutim trstenička organizacija osnovana je pre nego što je ovaj zakon donet.

M. Maričić