MANIFESTACIJA EVROPSKO SELO 2019: Zrenjanin prestonica Evrope

Danas je Zrenjanin Evropa u malom poruka je manifestacije Evropsko selo koje se po osmi put održava na Trgu slobode. Ove godine učestvuje 28 osnovnih škola.

Projekat o promovisanju evropskih vrednosti i kulture pokrenula je 2012. godine osnovna škola iz Tomaševca, da bi joj se vrlo brzo pridružile i druge škole. Ideja je proistekla iz činjenice da 75 odsto mladih i dece u Srbiji nije imalo prilike da putuje u zemlje Evropske unije. Takođe, želeli su da ovom manifestacijom promovišu različitost naroda i država koje čine modernu Evropu.

Tim povodom Zrenjanin su posetili: ambasador Kraljevine Danske Andres Hougor, ambasador Kipra Konstantinos Eleades, predstavnik evropske delegacije u Srbiji i šef operacije Ingve Engstrom, prvi savetnik ambasade Mađarske Tamaš Bode, prvi konzul ambasade Hrvatske Mihael Tomšić, referent za javnu diplomatiju i kulturu ambasade Poljske Jaone Budišin, pomoćnica ministra za evropske integracije Ksenija Milenković, direktorka fonda „Evropski poslovi” Vidosava Enderić, a domaćin manifestacije je gradonačelnik Čedomir Janjić.

– Drago mi je da je glavni gradski trg ispunjen mališanima. Zahvaljujem se svim učesnicima na uloženom trudu – đacima i njihovim profesorima, kao i predstavnicima ambasada i visokim zvaničnicima. Nadam se da će Evropsko selo trajati dugo godina – poručio je gradonačelnik Janjić.

Predstavnik Evropske delegacije u Srbiji Ingve Engstrom podsetio je na proslavljanje Dana Evrope, na  istorijat i deklaraciju koju je doneo francuski ministar Robert Šulman.

– Posebno sam srećan što se ova dobra tradicija podsećanja na taj dan održava ovde, u Zrenjaninu. Potreban nam je ovaj entuzijazam za evropsku ideju posebno od srodnih institucija. Zato se svima srdačno zahvaljujem. Srbija je deo Evrope, ne samo geografski, već ekonomski i kulturno. Sa Srbijom delimo zajedničku evropsku istoriju i kulturno nasleđe i u tom pravcu moramo usmeriti naše delovanje – rekao je Ingve Engstrom.

Manifestaciju Evropsko selo svečano je otvorila pomoćnica ministra za Evropske integracije Ksenija Milenković

– Svake godine pokazujemo da je evropska integracija ne samo strateški cilj Srbije i naše osnovno opredeljenje, već da Srbija kao zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji deli evropske vrednosti i njima doprinosi na različite načine. Jedan od najboljih svakako jeste onaj koji uključuje i kulturne, civilizacijske vrednosti kao i povezivanje najmlađe generacije koja je upravo ona za koju očekujemo i želimo da u najvećoj meri uživa u svim privilegijama koje nudi članstvo u EU – izjavila je Ksenija Milenković i dodala da je Ministarstvo za evropske integracije pripremilo poklone za sve škole učesnice – sportske rekvizite.

 

M.Malbaški

Foto: Stefan Babuškov