Marcarea a 50 de ani de la apariția primului număr

Diplome de merit și de fidelitate pentru contribuții însemnate

Marcarea a 50 de ani de la apariția primului număr al primei reviste locale în limba română pe teritoriul Provincei Autonome Voivodina „Lumina Toraăceană” și a jubileului de 10 ani de apariție neîntreruptă a seriei noi a acestei publicații a avut loc sâmbătă 22 februarie la Torac. Evenimentul fost precedat de depunerea unei coroane de flori la mormântul lui Pavel Filip, unul dintre cei mai activi publicişti în presa torăceană al cărui nume îl poartă premiul pe care an de an acordă Asociaţia Publiciştilor Presei Rurale din Banat.
Participanții acestui everiment au discutat despre începuturile presei locale româneşti pe teritoriul Provinciei Autonome Voivodina, și la Torac fiind realizată prin editarea primului număr al „Luminii torăcene”. Celor prezenți s-au adresat Mircea Lelea, actualul redactor responsabil al publicaţiei, Ioan Traia care a salutat participanții în calitate de preşedinte al Asociaţiei Publiciştilor Presei Rurale din Banat. A avut loc discuții interactive cu membrii primei redacții a revistei și al celor care au publicat în paginile revistei, evocări, prezentări, mesaje aniversare precum și o masă rotundă despre rolul și importanța presei locale în sat.


Totodată au fost decernate premii a Asociației publiciștilor presei rurale din Banat, publiciștilor Mircea Lelea, Vasile Barbu și Traian Trifu Căta, dar și diplome participanțiilor și celor care au contribuit la realizarea pubicației, Ileana Ursu–Nenadić, George Subu, Todor Ocolișan, Nikoleta Kovačev, Eugenia Bălteanu și Ionel Stoiț. Despre editarea și despre apariția primului număr al revistei, în februarie 1970 au vorbit Ionel Stoiţ, Ileana Ursu Nenadić care a vorbit despre început şi condiţiile de editare a revistei dar și de modul tehnic de realizare. Amintiri despre cele scrise și colaborarea dintre primi membri ai redacției a vorbit și Nicoleta Kovačev care a fost membră în redacţia revistei la prima ediţie. Cu acest au fost acordate diplome de merit si de fidelitate, de contribuții insemnate, celor care au contribuit la realizarea revistei dar și diplome de participare. În cadrul programului planificat, în încinta școli „George Coșbuc” din Torac, a avut loc vernisajul expoziției de presă locală din Torac, precum este „Lumina Torăceană”, „Cuvânt Românesc Torăcean”,”Folomoc”, „Litera”,”Biruința” etc…
Revistele au fost publicate pe parcursul anilor, iar cei prezenți au avut ocazia să răsfoiască și prima ediție a revistei , din anul 1970. Lumina Torăceană este o publicaţie care în momentul de față este editată de Asociaţia pentru Artă şi Cultură Românească „Vichentie Petrovici Bocăluţ. Everimentele din cadrul programului au fost realizate de Asociația publiciștilor presei rurale din Banat, Institulul de Cultură al Românilor din Voivodina, Asociaţia pentru Artă şi Cultură Românească „Vichentie Petrovici Bocăluţ dar și de școla generală „George Coșbuc” din Torac.

M. V.