Maserati

Piše: Ljiljana Bailović

Verujem da ste zapazali tu reklamu koja se već neko vreme vrti na televizijama sa nacionalnom frekvencijom. Tu se autor poslužio personifikacijom – kao, mobilni telefon se obraća svom vlasniku: – Ja znam šta ste radili prošlog leta!… Ja sam isto što i ti…
Rekla bih da je prva rečenica skoro preteća – optužujuća, možda malo i ucenjivačka. Druga je umirujuća: u redu je to što znam tvoje tajne, ti i ja smo isto!
Ovo je doba u kome se stalno govori o nezaustavljivoj moći novih tehnologija, koje kradu intimu svojih korisnika za račun velikih korporacija (i raznih tajnih i javnih službi), iznose je na tržište informacija i omogućavaju da se naša privatnost pretvori u tuđi profit i moć nad ljudima. Što se mene tiče, to je preteći i nekako nečovečanski. Ali, eto, pojavila se reklama (za mobilne telefone) koja je baš tu okolnost odabrala da priđe bliže potencijalnim kupcima. I to tinejdžerima, što se vidi iz slika koje reklamu zaokružuju.
Pa, da, treba na vreme profilisati buduće kupce – da ne nasedaju na žvaku matoraca, jer je baš sasvim obrnuto: kul je da te tehnologija posmatra i prati, i da ti budeš isto što i stvar (i to jedna sasvim tehnički unapređena stvar!). Zar nije to priča ove reklame?
Ranije su stvari bile „statusni simboli” i mogao si do mile volje da kritikuješ to otuđivanje i postvarivanje čoveka. Kako sad da kritikuješ kad je ta stvar isto što i ti – tvoje biće?
I nije to slučaj samo sa običnom reklamom za mobilni. Gledala sam pre neko veče intervju sa Milicom Mandić (tekvodno, osvojena zlatna olimpijska medalja). Intervju je imao neku hibridnu – „modernu formu”, kombinacija ankete sa čitaocima/slušaocima/pratiocima i Miličinih komentara. Jedno od genijalnih pitanja, upućenih njoj i publici, bilo je: da je Milica automobil, koje bi marke bila? Anketirana publika ocenila je – „maserati”! Mlada sportiskinja zaključila je da je to kompliment i zahvalila se gledaocima i pratiocima, šta bi drugo.
Da, nastupa neko eklekticističko vreme, ljudi, stvari, čipovi mobilnih telefona, sve je to isto. Pogonsko gorivo za profit, šta ima veze…