MEĐA: predstavljena knjiga parohijskih letopisa

Zahvaljujući zajedničkom poduhvatu Kompanijе „BB trejd“, Štamparije „Sitoprint“ i Bibliotekе „Branko Radičević“, konačno je ispunjen zavet temišvarske Eparhije iz 1908. godine: knjiga „Letopis hrama Svetog arhangela Gavrila u Međi od 1910. do 2013. godine“ predstavljena je čitaocima na svečanosti u subotu, 23. jula, u Domu kulture u Međi, zajedno sa drugim, dopunjenim izdanjem monografije „Međa, tragovi prošlosti u Banatu“ istoričarke Ljubice Budać. O knjigama su govorili istoričar Rako Tomović i Milan Bjelogrlić, direktor Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin”.

Temišvarska Eparhija Srpske pravoslavne crkve je, naime, 24. novembra 1908. godine naložila svim parohijskim zdanjima i upravama manastira na svom području da započnu pisanje parohijskih letopisa.

– Za radosnu pojavu smatraće ova eparhijska vlast ako neko od područnog sveštenstva pokuša makar osnovu letopisa ovekovečiti u jednoj štampanoj monografiji koja bi se imala, uz pomoć crkvene općine, u prvom redu među školskom decom rasturati – stoji u preporuci temišvarskog episkopa.

U Međi, nekadašnjem Pardanju i Ninčićevu, sveštenici su beležili važnije događaje. Dve sveske takvih rukopisa čuvane su u međanskoj crkvi više od stotinu godina, a sada su objavljene kao zasebna publikacija u izdanju Biblioteke „Branko Radičević”.

– Za svaki posao potrebno je imati ideju i realizaciju. Moj brat Darko i ja imali smo ideju, a Žarko Šojić i Štamparija „Sitoprint“ bili su zaduženi za realizaciju. Hvala mu na tome – rekao je na predstavljanju knjige Dragoljub Bjeloglav, vlasnik kompanije „BB trejd“, i sam rodom Međanac. – Naravno da do objavljivanja ovih vrednih knjiga ne bi došlo bez direktorke Biblioteke „Branko Radičević“ Vesne Ćuk i prilježnog rada lektora, operatera i drugih zaposlenih u ovoj ustanovi.