MEĐUNARODNI DAN SEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA U ZRENJANINU: Da se pamti i ne ponovi stradanje

Kao i svake godine na ovaj dan, i danas su Grad Zrenjanin i Jevrejska opština Zrenjanin obeležili 27. januar, Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta – komemorativnim skupom i polaganjem venaca kraj spomen ploče, na uglu Jevrejske i Sarajlijine ulice, na zgradi koja je danas na mestu nekadašnjeg „Čivutskog sokaka“ gde se nalazila Sinagoga.

Toga dana, pre 76 godina, Crvena armija je oslobodila Nacistički logor Aušvic – Birkenau, u Poljskoj, mesto gde su masovno stradali Jevreji, ali i Srbi, Romi i druge nevine žrtve. Dan slobode, 27. januar, nije dočekalo 1,3 miliona ljudi, od kojih više od miliona Jevreja, koji su stradali u ovom zloglasnom logoru. Ovaj dan je ustanovljen 1. novembra 2005. godine, Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

U ime Grada Zrenjanina venac su položili gradonačelnik Simo Salapura, njegov zamenik Saša Santovac i sekretarka Skupštine grada Svetlana Grujić. Venac su položili i predstavnici Jevrejske opštine Zrenjanin – Ivanka Fa, Erne Švan i Borislav Nuhanović i Erne Švan.

Jevrejska opština Zrenjanin i njeni članovi, ne samo na ovaj dan, već od kako je osnovana, na razlilčite načine, u kontinuitetu, ne dozvoljavaju da se stradalnici zaborave i da potomstvo pamti zločin, kako se ne bi ponovio.

I ovog puta, na Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta, iz Zrenjanina je upućena ista slobodoljubiva poruka – da se nikada ne zaborave nevino stradali i da se stradanje više nikada ne ponovi.

Tokom Drugog svetskog rata je stradalo više od šest miliona Jevreja, među kojima I gotovo cela jevrejska zajednici u našem gradu, tadašnjem Petrovgradu.

– Zrenjanin je višenacionalna sredina i primer kako treba da se poštuju druge zajednice.– istakao je gradonačelnik Simo Salapura, obraćajući se priustnima. -Jedan od načina tog poštovanja jeste i obeležavanje datuma kao što je današnji, Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta, na stradanje naših sugrađana i ovde smo se okupili da položimo vence na spomen-obeležje, da se setimo tih tragičnih događaja, ali takođe i da podsetimo i edukujemo naše sugrađane, pre svega mlade, da strahote Holokausta ne smeju da se ponove.

Gradonačelnik Salapura je najavio da će, zajedno sa Jevrejskom opštinom Zrenjanin, Grad ove godine obeležiti tužne godišnjice.

– Osamdeset godina prošlo je od rušenja sinagoge u našem gradu, od deportacije naših sugrađana i potrudićemo se da ove godine, zajedno s našim partnerima iz Jevrejske opštine, Zrenjanin bude prvi grad u Srbiji koji će postaviti spomen obeležja „kamen spoticanja”, ispred kuća gde su živeli naši sugrađani – rekao je gradonačelnik Salapura. – Nadam se da ćemo to zajedno i realizovati i da će nam u ovoj godini, prilikom obeležavanja i drugih značajnih datuma, to biti dodatni podstrek za negovanje kulture sećanja na ovakve događaje, kako se nikada više ne bi ponovili.

Prema rečima potpredsednik Jevrejske opštine Zrenjanin Vladimira Arsenića, saradnja sa Gradom Zrenjaninom je dobra, podsetivši da su Jevreji tokom istorije bili značajan činilac razvoja našeg grada.

– Uspomenu na njih čuva danas oko 200 članova Jevrejske opštine, mahom potomaka nekadašnjih Jevreja – rekao je Arsenić. – Ono što se dogodilo 1941. godine, kada je deportovana skora celokupna jevrejska populacija grada i srednjeg Banata, predstavljalo je veliku tragediju, ne samo za jevrejski narod, već za ceo grad, jer je nestao jedan od pokretača njegovog razvoja. Jevrejska zajednica je tek nedavno obnovila svoj rad u Zrenjaninu. Naš život i rad je, naravno, ovde neometan i spokojan i doprinosimo razvoju ove sredine koliko god možemo.

Nakon ulaska fašističkog okupatora u naš grad, tadašnji Petrovgrad, u proleće, 1941. godine, prva žrtva je bio vlasnik Fabrike šećera Jevrejin Viktor Elek koji je streljan 24. Aprila. Ubrzo je srušena i prelepa Sinagoga, koja je, prilozima građana svih veroisposvesti, sagrađena 1896. godine. Više od 1.200 Jevreja iz našeg grada i okolnih mesta, 18. avgusta 1941. godine je šleperima, Begejom, poslato u smrt – u beogradske logore, na streljanje u Jajince i selo Jabuka, nedaleko od Pančeva.

Teskt i foto Branka Jajić