MEĐUNARODNI EKONOMSKI FORUM U ZRENjANINU

Za saradnju bez posrednika na obostranu korist

– Privrednici, a i svi nivoi političkog odlučivanja u našoj zemlji, treba da se uključe u rešavanje naših najvećih ekonomskih problema. Beležimo prve rezultate: stagnacija je preokrenuta u blagi rast, a smanjuje se i nezaposlenost. Zakon o ulaganjima i ostali propisi koji Vlada priprema, stvoriće povoljnije uslove za domaća i strana ulaganja. Susreti politike i privrede kao što je ovaj, imaju u ovim naporima veliku ulogu. Prošlo je vreme u kom su investitori lutali od šaltera do šaltera sa kojekakvom „papirologijom“.
Ovim rečima je ministar privrede Željko Sertić otvorio Međunarodni ekonomski forum , održan u utorak u Zrenjaninu. U radu Foruma učestvovao je i predsednik Privedne komore Srbije Marko Čadež, savetnik premijera Vučića za regionalnu saradnju Dragan Vranić, generalni konzul Srbije u Temišvaru Lazar Manojlović i ambasador – savetnik u ambasadi Srbije u Moskvi Marjan Božović.
Organizator skupa, Srednjebanatski upravni okrug, uz pokroviteljstvo Zrenjaninskog poslovnog kluba (ZREPOK), okupio je osamdesetak domaćih privrednika, takođe iz Noginska (Rusija), i privredndika zemalja nemačkog gvornog područja, te Italije i Francuske i drugih zemalja, koji posluju u Temišvaru.
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić podsetio je na rezultate koji se, od 2004. godine, postižu u privlačenju investicija, kroz uređenje industrijskih zona i slobodne zone.
– Važan rezultat u tome jeste 8.000 novih radnih mesta. To smatramo glavnim zadatkom gradske administracije, a potvrđeno je otvaranjem većeg broja proizvodnih pogona i uslužnih objekata. Priznanje „Finanšel tajmsa“ za dobar rad slobodnih investicionih zona, samo je jedno od priznanja ovakvoj našoj politici – ističe gradonačelnik.
Iz obilja zanimljivih diskusija na temu kako pojačanom saradnjom između srpskih firmi iz srednjeg Banata i firmi zemalja EU ublažiti negativne posledice sankcija koje su Rusija i Unija uvele jedna drugoj, izdvajamo nekoliko:
– Smatram da je najbolji model saradnje – zajedničko ulaganje, a idealno bi bilo „pola – pola“. Jedna strana bi, na primer, ponudila organizaciju proizvodnje i prerade prehrembenih proizvoda, a druga siguran i finanijski prihvatljiv plasman. Danas je često teže plasirati i naplatiti robu nego je proizvesti – rekao je na Forumu Goran Kovačević, direktor „Gomeksa“.
Zanimljiva iksustva izneo je i Željko Isakov, direktor zrenjaninske inženjering firme ISCO. Pažnju je privukla i diskusija Dragana Vidakovića, predsednika Zrenjaninskog poslovnog kruga ZREPOK. Izdvamo i prezentaciju privrednog potencijala Noginska u Moskovskoj oblasti, koji ostvaruje godišnji obrt od 2 i po milijarde evra. Te podatke prezentovao je Oleg Vasiljevič Karcev, direktor Tehnoparka u ovom gradu.
DUŠAN ŠIJAN, NAČELNIK SREDNjOBANATSKOG OKRUGA

Radimo zajedno za tržište od 177 miliona ljudi.

– Shvatio sam kao svoju dužnost da pomognem u povezivanju privrednika tri banatska okruga sa poslovnim ljudima zemalja nemačkog govornog područja, a zatim i italijanskih i privrednika niza drugih država koji skoro 20 godina rade u Temišvaru. Nadam se da ćemo ostvariti glavni cilj, a to je uspostavljanje saradnje sa ruskim i ostalim privrednicima, bez posrednika i samozvanih „konsultanata“. Ponudićemo našoj i rumunskoj vladi i sporazum o pojednostavljenju prelaska državne granice za naše radnike, koji bi radili u pogonima zapadnih firmi u Rumuniji – izjavio je ovom prilikom načelnik Okruga Dušan Šijan.

MARKO ČADEŽ, PREDSEDNIK PRIVREDNE KOMORE SRBIJE

Saradnja sa „Tenisom“ teče normalno

– Saradnja sa renomiranom nemačkom kompanijom „Tenis“ na podizanju većeg broja svinjogojskih farmi, prema informacijama kojima raspolažem, teče normalno. Kompanija „Tenis“ je registrovala svoju firmu u Srbiji. Ona radi na planiranju svoje sirovinske baze, a zatim bi usledilo podizanje prvih farmi. Pošto se radi o krupnoj investiciji, ima još dosta posla, ali, koliko ja znam, investicija će biti realizovana – izjavio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

M. Stojin