REČ PLUS – ČEDOMIR JANjIĆ, GRADONAČELNIK ZRENjANINA, O IZGRADNjI OBILAZNICE

Tri meseca čekamo građevinsku dozvolu od Pokrajine
Radimo na izgradnji obilaznice, rešavamo problem koji prethodne vlasti nisu uspele. Stanje koje smo zatekli 2012. godine kada smo došli na vlast, bilo potpuno isto kao i 2008. kada je poslednji metar asfalta urađen na delu obilaznice. Jedina izmena bila je što je u međuvremenu usvojen Detaljni plan po kome je to zemljište proglašeno građevinskim, a to je za posledicu imalo poskupljenje građevinskog zemljišta, odnosno zemljišta za eksproprijaciju.
Kada smo došli na vlast, pokrenuli smo dalje aktivnosti koje su se sastojale od pribavljanja svih uslova, odnosno naručivanja glavnih projekata za izgradnju obilaznice, a zatim i proglašenju javnog interesa, što je proces koji zahteva određeno vreme. Mnogo toga smo uradili, pre svega u pogledu obezbeđivanja parcela. Radili smo eksproprijaciju zemljišta i veliki novac smo dali iz gradskog budžeta grada za otkup zemljište kojim prolazi trasa obilaznice. Preko milion evra uložili u samu eksproprijaciju i papirologiju.

Projekat je trenutno u fazi dobijanja građevinske dozvole, zahtev je pre više od tri meseca predat Pokrajini, koja izdaje građevinsku dozvolu, ali tri meseca nemamo nikakvih saznanja od nadležnih za njeno izdavanje. Onog trenutka kada dobijemo dozvolu, prosledićemo je Putevima Srbije kao investitoru. Očekujemo da prvo bude raspisan tender za izgradnju najskupljeg objekta na trasi, a to je most preko Begeja.