MELENČANIN SAŠA MILIVOJEV PIŠE ZA NAJMLAĐE I BAVI SE HUMANITARNIM RADOM

Za poeziju moraš biti dete u duši

Saša Milivojev iz Melenaca poeziju piše od 2011. godine i do sada su iz štampe na svetlost dana izašle četiri njegove knjige za decu: „Srećna porodica”, „Stih i pesma”, „Prijatelji mog detinjstva” i „Vetrovita kiša”.
Tokom decenije stvaralaštva dobio je mnoge nagrade, a njegovi radovi našli su se i u zbornicima i časopisima. Član je kluba knjige „Branko Radičević” iz Žitišta.
Osim toga, Saša Milivojev je i humanitarac – novac od prodaje svojih dela često donira onima kojima je potrebna pomoć.
– Pišem stihove za životno vaspitanje dece sa korisnom poukom. Inspiraciju najviše tražim u prirodi, skladnom i mirnom životu i patrijarhalnom vaspitanju. Bogom dat talenat treba podeliti sa ljudima – kaže Saša Milivojev.


Svestan je da pesnički poziv nosi veliku odgovornost, posebno za decu.
– Da bi neko pisao za mališane, mora biti u duši dete! Treba privući njihovu pažnju, osvojiti ih ponašanjem, osmehom i bezbrižnošću. Takođe je vrlo važno dati najmlađima reč i mogućnost da izraze svoje mišljenje ili izrecituju pesmu i dokažu neki svoj talenat – poručuje ovaj pisac.
Milivojev ne daruje samo pesme, već i neizmernu pomoć kroz humanitarne akcije koje sam organizuje.
– Od prodaje knjiga obezbedio sam klima uređaj i igračke za Pedijatrijsko odeljenje Opšte bolnice u Zrenjaninu. Dvojezične knjige bajke sa DVD-om za učenje engleskog jezika i mnoštvo igračaka donirao sam vrtiću „Neven” u Melencima. Trenutno pripremam knjige za biblioteku u Osnovnoj školi „Dr Boško Vrebalov” u našem mestu – poručuje Saša Milivojev.
U slobodno vreme, kada se ne druži sa olovkom i hartijom, bavi se vinogradarstvom i višestruki je dobitnik priznanja za kvalitet vina.

  • PONOSAN NA NAGRADE
    Na petoj Međunarodnoj literarnoj manifestaciji „Ohridski biser za poeziju” Saša Milivojev je osvojio prvu nagradu za stihove. Udruženje slobodnih umetnika Australije dodelilo mu je povelju. Povodom 14. februara Međunarodnog dana dece obolele i lečene od raka, Udruženje balkanskih umetnika dodelilo mu je plaketu. Povelja „Srebrni medaljon” stigla je od Umetničkog kluba „Lahor” iz Požarevca, a od Srpske kraljevske akademije naučnika i umetnika iz Beograda 2019. zlatna medalja i „Blagodarnica” za učešće na konkursu za najlepšu pesmu o svetoj Anastasiji. Milivojev je ponosan i na prvu nagradu desetog Međunarodnog festivala „Globalart” 2018. Proglašen je januara 2021. za međunarodnog ambasadora za mir.

Miroslava Malbaški

Foto: privatna arhiva Saše Milivojeva