MESEC BORBE PROTIV KARCINOMA: Važni preventivni pregledi, a uznapredovala i hemioterapija

Poslednjih godina sve je više obolelih od malignih bolesti, pokazuju podaci zrenjaninske Opšte bolnice, a ovo su procene i na svetskom nivou, rekli su danas lekari Onkološkog odeljenja na konferenciji za medije povodom obeležavanj meseca borbe protiv raka. Oni su istakli značaj otkrivanja bolesti u ranoj fazi, čemu doprinosi i dobar odziv na skrining programe, koji kod nas još uvek nije na zadovoljavajućem nivou.

Specijalistikinje dr Ljiljana Lazarević I načelnica Odeljenja dr Ivana Ujfeljan Ristić sa mladim doktorima: dr Miloš Ristić, dr Mirjana Stojaković, dr Marija Bačikin i medicinskim sestrama

Srbija se među zemljama Evrope svrstava u one sa srednjim rizikom obolevanja od raka, ali nažalost, nalazi se među državama sa visokim rizikom umiranja od malignih bolesti – i to na drugom mestu, posle Mađarske.

Tačan uzrok raka još uvek se ne zna, ali poznati su faktori rizika. Na neke od njih ne možemo uticati, poput genetskih faktora, ali se druga grupa odnosi na stil života. Više od trećine svih slučajeva raka posledica su gojaznosti, nepravilne ishrane, fizičke neaktivnosti i infekcija.

Najvažnija je prevencija, odnosno pravovremeni odlazak izabranom lekaru, a takođe i odazivanje na pozive za učešće u programu skrininga. Kako navode lekari sa Onokološkog odeljenja, na osnovu informacija koje dobijaju od lekara iz Doma zdravlja, odziv na ove preglede nije dobar kao što se očekivalo.

– U razvijenim zemljama koje intenzivno i duže vremena sprovode skrining programe za određenu vrstu raka, i gde se stanovništvo odaziva na njih, dolazi do smanjenog obolevanja. Nažalost, skrining programi ne postoje u svim zemljama, a tamo gde oni nisu zakonom regulisani, odaziv stanovništva je mali – rekla je dr Ljiljana Lazarević.

Hemioterapija nije bauk i danas je sve savremenija, tako da postoje mnogi lekovi koji sprečavaju i smanjuju mučnine, objasnila je načelnica Odeljenja dr Ivana Ujfeljan Ristić.

Alternarnativne metode lečenja, koje se često promovišu, ne leče rak, naglašava dr Lazarević.

– Hemioterapija i svi protokoli u lečenju oformljeni su na osnovu studija i istraživanja, nečega što je dokazano i priznato na svetskom nivou. Nauka stoji iza toga. Stroge su procedure pri odobravanju lekova. Alternativne metode još nisu dokazane, nisu rađene naučne studije za njih, tako da ih ne možemo primenjivati. Ono što nas brine, jeste što ne znamo šta pacijenti od alernativnih lekova uzimaju, tako da onda ne znamo od čega potiču nuspojave, kada uz to primaju i hemioterapiju. Ali naravno, to je njihov izbor. Naravno da ćemo dati savet za suplemente za podizanje imuniteta koji su nama poznati, poput minerala i vitamina – kazala je dr Lazarević.

M. Maričić