MESNA ZAJEDNICA MALA AMERIKA OBELEŽILA TOMINDAN: Moramo voleti kraj u kojem živimo

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici danas proslavljaju praznik svetog apostola Tome, u narodu poznat kao Tomindan. Savet Mesne zajednice Mala Amerika obeležio je svoju slavu. Čin rezanja kolača predvodio je jerej Veselin Vlaški, starešina hrama svetog arhangela Mihaila (Ruska crkva), koji je podsetio na značaj ovog hrišćanskog svetitelja. Kum slave bio je Jaroslav Stevanov, član Saveta i zamenik predsednika MZ, a ovu važnu dužnost za narednu godinu preuzela je Olgica Kostić Trbojević, glumica Lutkarske scene.

Darko Bubnjević, predsednik Saveta MZ Mala Amerika, napomenuo je da se ovaj važan dan ponovo obeležava kako tradicija nalaže, u krugu prijatelja, saradnika i sugrađana. Podsetio je da su prethodne dve godine ostavile neizbrisiv trag i odnele brojne meštane koji su učestvovali u aktivnostima. Prema njegovim rečima oni su dali velik doprinos i ostavili lični pečat koji će se pamtiti.
– Uspomene ostaju kao simbol sećanja. Uprkos svim nedaćama, život mora ići dalje. U budućnost ne možemo bez planova. Na žalost, mnoge koje smo zacrtali nismo ostvarili. Na to su uticali brojni faktori. Sa jedne strane, pandemija je usmerila resurse na borbu protiv ove opake bolesti, pa su mogućnosti ulaganja u infrastrukturu bile daleko manje. Sa druge strane Savet je možda mogao biti složniji, grlatiji i uporniji u ostvarivanju zamisli – rekao je Darko Bubnjević.
Kako je rekao Mala Amerika ne bi bila jedna od najuređenijih mesnih zajednica da nije podrške lokalne samouprave. Bez njih, dodao je predsenik MZ, putevi ne bi bili zakrpljeni, vodovodna mreža obnovljena, grane posečene.
– Moramo voleti i poštovati kraj u kome živimo. To nećemo postići ako bacamo smeće izvan korpe ili uništavamo klupe, nego samo ako brigom damo primer drugima – kazao je prvi čovek Male Amerike.

Publika je mogla da uživa u bogatom kulturno-umetničkom programu, a predstavila su se udruženja koja vežbaju u prostorijama MZ-a. „TO“ teatar koji vodi Olgica Kostić Trbojević sa koleginicom Kristinom Bojanić izveo je jednočinku „Rep“. KUD „Đerđef“ pod rukovodstvom Milorada Miće Đurića odigrao je splet igara iz Leskovca, dok su različite klasične plesove prikazali stariji sugrađani, a koracima ih uči Zoran Simonović. Program su zatvorili Atila Konter i Andrijana Marijanski koji drže časove salse.

M.Malbaški
Foto: Jovan Drndak Njegović