MESNA ZAJEDNICA „VELJKO VLAHOVIĆ” DELUJE U DOSLUHU SA GRAĐANIMA

Komunikacijom do boljeg održavanja naselja

Redovan rad na infrastrukturi, briga o dečjim igralištima i zelenim površinama ciljevi su kojim Mesna zajednica (MZ) „Veljko Vlahović” teži, uz akcije uređenja naselja, koje organizuje sa žiteljima ovog dela grada.
Prema rečima Marije Janković, sekretarke MZ, građani im se najčešće obraćaju zbog rupa na asfaltu, pa su na osnovu njihovih sugestija tokom prošle i ove godine krpljena sva udarna mesta. Najavljene su i popravke saobraćajnica na kritičnim lokacijama u naselju, a potrebno je, kaže, postaviti i dodatne ležeće policajce.

OŠTEĆENI KOLOVOZI
– Rupe su uglavnom sanirane u sporednim ulicama, koje se nalaze u okolini škole i vrtića. Hitna je sanacija ulice Zdravka Čelara u kojoj je prijavljeno veliko oštećenje asfalta – ističe Marija Janković.
Ona podseća da je proše godine urađen deo behaton staze na delu Bulevara Veljka Vlahovića, a ove godine, krajem građevinske sezone, radovi će se nastaviti sa preke strane. U planu je da se u sekcijama izgradi staza duž celog Bulevara.
Takođe, u narednom periodu potrebno je izvršiti sanaciju Stažilovske i Mošorinske ulice, kroz koje prolazi gradski autobus, zbog lošeg stanja asfalta i preopterećenosti, naglašava naša sagovornica.
Veliki broj sugrađana Mesnoj zajednici ukazuje na kvarove na dečjim igralištima. Ranijih godina, uz pomoć sredstava samodoprinosa pokrivena su sva ključna mesta u naselju, pa sada na Bagljašu postoji petnaest kutaka za najmlađe, ističe sekretarka.
– Problem je u njihovom održavanju, jer su na snagu stupili novi zakon i propisi o izgledu i načinu postavljanja. O njihovoj funkcionalnosti i bezbednosti brine Odeljenje za privredu, a očekujemo da će se to rešiti do kraja godine – objašnjava Janković.
Sekretarka dodaje da je sve izazove, sa kojima se susreće MZ, bilo lakše rešiti uz samodoprinos koji su imali do 2011. godine. Pomoću tih sredstava rađeni su trotoari, igrališta, javna česma. Trenutno su, kaže, gorući problemi u vezi sa infrastrukturom, a njihovo rešavanje zavisi od Gradske uprave.

BRIGA O ZELENIM POVRŠINAMA
Prema rečima naše sagovornice, projekat za izgradnju parka na uglu ulice Bogdana Teodosina ka šoping centru „BIG” je pri kraju. Objašnjava da je već nekoliko godina u izradi, a kompletiranje dokumentacije koči nedostatak elaborata i tehnoloških materijala koji su u vezi sa trafo-stanicom na tom potezu. Janković najavljuje da će se nakon pribavljanja svih potrebnih podataka krenuti u realizaciju projekata, a procenjuje da je moguće da radovi krenu na proleće.
Sekretarka ističe da veliku pažnju MZ posvećuje redovnom održavanju naselja i poboljšanju kvaliteta života građana. U skladu sa tim, kaže, uklanjaju se divlje deponije, orezuje drveće i skuplja lišće, kako bi ulice ostale čiste i uredne. Kroz akcije MZ organizovano je farbanje klupa, a osvežen je i izgled fontane kod pijace.
– Prošle godine duž Bulevara Veljka Vlahovića i u sporednim ulicama postavili smo 20 betonskih kanti za otpatke, jer su se one pokazale kao najtrajnije. U saradnji sa JKP „Čistoća i zelenilo” podigli smo i nekoliko leja sa cvećem i na taj način ulepšali kraj – kaže Marija Janković.
Iz Mesne zajednice ističu da se u naselju redovno obnavlja i zelenilo, pa tako vode računa da kada se jedno drvo osuši, na tom mestu što pre bude posađeno novo, kako bi se održala zelena površina.J. Šormaz

  • ODRŽAVANJE JAVNE ČESME
    Planom finansiranja MZ „Veljko Vlahović” obezbeđuju se sredstva pomoću kojih se održava jedina javna česma u Zrenjaninu. O njoj se vodi računa redovnim kontrolnim pregledima u okviru kojih se menjaju filteri i dodaju hemikalije, a o ispravnosti vode brine se Zavod za javno zdravlje, kaže Marija Janković.
    – Zamena filtera zavisi od frekvencije, svakako se zbog većeg korišćenja leti češće menjaju. U ovom periodu su velike gužve i dugo
    se čeka na red, jer je ceo grad upućen na nju – primećuje sekretarka.