JEDNO OD NALMLAĐIH SELA U SRBIJI, A VEĆ STOGODIŠNJAK

Na „Ilinskim danima” predstavljena bogata prošlost Aleksandrova

U Aleksandrovu, selu u Opštini Nova Crnja, gotovo cela ova godina je u znaku jubileja. Naselje je osnovano 1921. godine, a prvi žitelji su bili dobrovoljci iz Prvog svetskog rata sa područja Like i iz pojedinih sela istočnog Banata. Smatra se da je bilo 1.030 osnivača. Jedno od najmlađih sela u Srbiji od nastanka pa do 1943. godine zvalo se Aleksandrovo, a potom Banatsko Aleksandrovo. Nov naziv – Livade, selo je dobilo 1947, a godinu dana kasnije Velike Livade. Staro ime, Aleksandrovo vraćeno mu je 1992. godine.
Na Dobrovoljačkoj kapiji, podignutoj 2015. godine, kada je otkrivena i bista kralja Aleksandra, upisano je 340 imena dobrovoljaca, Banaćana i gorštaka. Tu su spomen-ploče palim borcima u Drugom svetskom ratu i Mići Vlahoviću, koji je poginuo u poslednjem ratu, a u Aleksandrovu je odrastao u hraniteljskoj porodici.
Povodom 100 godina od kolonizacije stanovništva, Mesna zajednica Aleksandrovo, brojna udruženja i pojedinci organizovali su obeležavanja jubileja. Tradicionalni „Ilinski dani” bili su prilika da se pripremljene aktivnosti prikažu.
– Manifestacija je trajala četiri dana i obuhvatila je niz događaja održanih na platou ispred spomen-kompleksa Kapije osnivača sela, Spomen-sobe, holu Osnovne škole u parku… Svečanost kojom su otvoreni „Ilinski dani” 30. jula, bila je u znaku dve izložbe.
Postavka „Moje selo Aleksandrovo” otvorena je u holu OŠ „Branko Radičević”, a pripremale su je članice Kluba prijatelja Aleksandrova, prosvetni radnici i učenici. Ona predstavlja dečje radove sa literarnog i likovnog konkursa organizovanog povodom obeležavanja veka sela, kao i prikaz maturskih panoa nekadašnjih generacija učenika ove škole – kaže Jelka Čokolov Filušev iz Kluba prijatelja Aleksandrova.


Drugu izložbu su pripremili bračni par Jelka i Milan Filušev, 11 mladih članica Kluba, kao i Jadranka Volarov, bibliotekarka, uz veliku pomoć Mesne zajednice, lokalne samouprave i brojnih udruženja. Postavljena je u Spomen-sobi Aleksandrova, pod nazivom „Naših prvih 100 godina”. Svečano ju je otvorio predsednik Opštine Nova Crnja, Vladimir Brakus, potomak dobrovoljca iz Velikog rata, simboličnim presecanjem vrpce… Program su vodile Dunja Diklić i Marina Medić, a Andrej Petrov i Luka Rodić izveli su igrokaz „Susret” (Lale i Ličanina) i čitali su pesme Nedeljka Volarova „Aleksandrovo”. Marina Pecarski i Anđela Ašler, takođe su doprinele ovom značajnom poduhvatu.
– Izložba je tematski i hronološki podeljena na razdoblja u nastanku i postojanju sela, kolažnog je tipa, korišćeni su arhiv MZ Aleksandrova, literatura o selu i kolonizaciji. Meštani i aleksandrovačka dijaspora doneli su eksponate čime je Aleksandrovačka soba obogaćena kolevkom i razbojem, kao i oruđem, oružjem i opremom iz samog rata – pojašnjava Jelka Čokolov Filušev.
„Ilinski dani” bili su ispunjeni raznovrsnim sadržajima, od etno-bazara do smotre folklora „Đeram – čuvari tradicije”. Domaćin je bio KUD „Aleksandrovo”, a gosti zrenjaninski „Đerđef”, „Elektroporcelan” (Aranđelovac), „Mladost” (Bačinci). Koncert su priredili i Pevačka grupa „Vreteno” i KUD-ovi iz Aleksandrova, Banatskog Karađorđeva i Mokrina.

  • VREDNA ISTORIJSKA GRAĐA
    Milan Filušev pripremio je kartu, šemu i spisak prvih vlasnika placeva od 1923-1947. godine, rađene po sećanju Aleksandrovčanina Lazara Brusina Žeže iz 2007. godine. Foto-dokumentaciju, kao i tekstualni deo izložbe pripremili su Jelka Čokolov Filušev i deca, članovi Kluba prijatelja Aleksandrova.
    Tehničku podršku dali su sekretar MZ Ognjen Milošević, Milan Kovačević, potpredsednik Saveta i Aleksandar Đenić, predsednik Udruženja 1912-1918, direktorka OŠ „Branko Radičević” i članica Kluba prijatelja Biljana Farkić, Radovan Pejić iz dijaspore i brojne porodice i pojedinci iz Aleksandrova. Posebno je značajno objavljivanje letopisa Aleksandrova, koji je plod rada grupe autora.

M. B.