MILE DRAGIĆ IZUMEO NOV NAČIN PROIZVODNJE ELEKTRIČNE ENERGIJE

Snaga morskih talasa pretvara se u struju

Krajem februara će na moru, u blizini crnogorske luke Bar, biti postavljeno postrojenje pomoću kojeg će se energija morskih talasa pretvarati u električnu. Izum je delo poznatog zrenjaninskog privrednika Mileta Dragića. On u svom istraživačkom centru, uz podršku Evropske unije i vlade Slovenije, 15 godina razrađuje ovu ideju. Sistem za proizvodnju struje od talasa izrađuje se i sklapa u Zrenjaninu. Na njemu je Dragić primenio 120 patenata zaštićenih u 40 država.
Morski talas za sekundu pomeri za jedan metar brod težak 100.000 tona. Na kopnu je za tako nešto potrebna snaga od jednog gigavata. Time se doktor mašinskih nauka Mile Dragić rukovodio prilikom osmišljavanja svog patenta koji omogućuje da se snaga talasa pretvori u električnu energiju. Rezultati prvog ogleda su bili najuspešniji na svetu.
– Više od 43 procenta je maksimalna efikasnost koju smo postigli što je izvanredan rezultat. Jer, svetski standardi pokazuju da je patent dobar ako se pređe deset posto iskorišćenosti energije morskih talasa. Mi smo četiri puta to prevazišli. Samo u jednoj liniji 80.000 teravat časova godišnje je potencijal morskih talasa, a ovoga trenutka u svetu poizvodi se jedva 20 hiljada teravat časova godišnje – objašnjava Mile Dragić, inovator i konstruktor.
Dragić je ideju razradio kroz doktorsku tezu u kojoj je prikazao i potencijal u svetskim morima. U Južnom Pacifiku je ta mogućnost najveća, ali tamo struja nema gde da se iskoristi, pa su naučnici otišli korak dalje.
– Ta energija pretvara se u hidrogensku, odnosno u drugoj fazi u vazduh pod pritiskom. Kontejneri sa energijom skladištenom u vidu vodonika ili u obliku vazduha pod pritiskom mogu tankerima ili nekim drugim prevoznim sredstvima da se prebace na mesto upotrebe – navodi profesor dr Dragan Šešlija sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.
Ovaj sistem može da bude univerzalan i prilagodljiv svim uslovima.
– Ne moramo svugde da stavljamo sistem iste snage. Mogao bi da bude izgrađen onaj sistem koji odgovara potencijalu određene lokacije – napominje profesor dr Boris Dumnić, prodekan novosadskog Tehničkog fakulteta.
Mile Dragić je kao inovator poznat i po projektima za sredstva zaštite u sistemu odbrane.
– Mi smo 1999. godine napravili lažne mete, maskirne mreže koje su sačuvale mnogo ljudskih života. Sada, u ovim mirnodopskim uslovima, pokušavamo da učinimo nešto za našu planetu – rekao je Mile Dragić.

N. M.