MILICA DAMJANOVIĆ TOMIN, DIREKTORKA POLjOPRIVREDNe ŠKOLE

Dualno obrazovanje na delu
O proteklom upisu i popunjenim kapacitetima u svim prvim razredima, stipendiranju učenika i besplatnoj maturi, o podsticanju dualnog obrazovanja i planovima i projektima Srednje poljoprivredne škole, za naše novine govori Milica Damjanović Tomin, direktorka ove srednjoškolske ustanove. Ona je ukazala i na značajan jubilej koji Škola ove godine slavi, ali i na, generalno, negativan status stručnih škola u našoj sredini.
Veliki odjek je napravila Srednja poljoprivredna škola popunivši već u prvom upisnom krugu gotovo sve kapacitete…
– Upis je prošao kako smo i očekivali, odlično. Međutim, zaista je čudna računica da Hemijska škola upiše 105 đaka u 7 odeljenja, a da mi u 4 upišemo 120 đaka, dakle za petinu više. Poljoprivredna škola je jedina koja je popunila i trogodišnji smer, tražilo se mesto više – postoji više od 40 molbi đaka koji bi hteli da se prebace u našu školu, ali nažalost, mi nemamo niti jedno slobodno mesto…
Tražili ste i veći broj upisnih mesta, međutim, nadležno ministarstvo nije odobrilo dodatno odeljenje.
– To je tačno. Na adresu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja zahtev je podnela i naša Škola, ali i Gradska i Školska uprava, da se otvore bar još dva odeljenja – četvorogodišnjeg za poljoprivrednog tehničara, i trogodišnjeg za cvećara-vrtlara. Ove školske godine nam to nisu odobrili, ali se nadamo da će sledeće godine biti više mesta za učenike koji se opredele za Poljoprivrednu školu.
Prošle godine obezbedili ste određeni broj stipendija za svoje učenike…
– Da, to se svakako nastavlja i ove godine. Za sada, aktuelno je 15 stipendija, ali se nadamo da će za ovu školsku godinu biti obezbeđeno još toliko, za još 15 đaka. Oni primaju stipendiju od 10 hiljada dinara mesečno tokom svih 12 meseci, a pri tom obavljaju praksu na imanjima „Delta agrara”. Ovo je pravi primer dualnog obrazovanja, o kome se sada govori da je tako poželjno. Takođe, nastavljamo sa organizovanjem besplatne posete Novosadskom sajmu poljoprivrede za naše đake, a biće i besplatna proslava mature za naše maturante.
Nedavno ste govorili da ćemo, ukoliko se nastavi ovaj trend, ostati bez struka poput mesara, staklara, frizera… Da li se status srednjih stručnih škola popravlja i da li se taj trend menja?
– Nažalost, ne menja se. Ako nastavimo ovim putem, izgubićemo u potpunosti struku i zanat. Najjeftinije je obrazovati gimnazijalca, a to da li će dete sa 55 upisnih bodova moći da prati gradivo u gimnaziji, pitanje je. Sa uvođenjem dualnog obrazovanja možda će se nešto promeniti i možda će se struka u budućnosti ipak više ceniti.

PRIORITET: MODERNIZACIJA FARME
Šta je cilj škole u ovoj školskoj godini i oko čega ćete se angažovati najviše?
– Ove godine obeležavamo jubilej 60 godina postojanja Škole, tako da ćemo malo i slaviti, a što se tiče radnih prioriteta oko kojih ćemo se angažovati, to su svakako modernizacija farme i renoviranje sale za fizičko vaspitanje.

S.Vorkapić