Milica lavljeg srca

Piše: Milena Bečejac

Bio je potreban tek trenutak da se u životu Milice Knežević, posle saobraćajne nesreće, te 2009. godine sve promeni. Srednjoškolka, sportistkinja, devojka sa snovima, počela je te godine da kroz život korača u invalidskim kolicima. Ali, njen život je bio i ostao uspravan. Lečenja, rehabilitacija, mnogo truda, i suza, i volje, i hrabrosti…
Milica je danas student, brucoš, na zrenjaninskom fakultetu. Krhka, devojka krije u grudima hrabrost. Nedavno je skrenula pažnju javnosti, posredstvom društvenih mreža, na položaj studenata i đaka sa invaliditetom kojima nisu dostupni svi vidovi školovanja.
„Podrži obrazovanje za sve”, poručila je preko Fejsbuka. I odmah su se pojavili mediji, kao podrška ovoj brucoškinji. Oglasio se i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić. I mada visokoškolstvo nije u ingerenciji lokalne samouprave, gradonačelnik Janjić je rekao da će grad izdvojiti četiri miliona dinara za ugradnju lifta na fakultetu. Niko se drugi nije oglasio.
– Žao mi je što se nisam borila dok sam bila đak ekonomske škole, koju nisam mogla da pohađam, ali sam je završila. Znam da ima đaka i u osnovnim i u srednjim školama koji bez kolica ne mogu da se kreću, da imaju predavanja u kabinetima na spratu. Ali, sada sam progovorila i drago mi je da je što sam to učinila, jer verujem da će se nešto promeniti… – rekla je nedavno Milica.
Zorana Ivanić je takođe student na „Pupinu”, smer inženjerstvo za zaštitu životne sredine. Zoka je osoba sa invaliditetom, kreće se, ali teško, i ona je ta koja želi da probudi ljude da postanu svesni kreatori.
Pričamo o Milici.
– Divna je Milica – kaže mi Zorana.
Sigurno da je tako, kao što je divna i Zorana. I svi oni naši vredni mladi ljudi koje hendikep ne sprečava da pomognu samo sebi, već se bore i za druge.
– Sami biramo kakav će nam biti pogled na svet i ono što nam se dešava. Možemo sve posmatrati crno-belo, ali uvek možemo dodati i malo boje, ma koliko crno izgledalo – rekla je svojevremeno Milica za B92.
Svakim danom, Milica dodaje boje životu. Ne čini to samo zbog sebe. I zato je podržimo.