MIMOZE ZAMIRISALE ZRENJANINOM: Dah južnog Jadrana najavio pedeseti „Praznik mimoze“

Centar Zrenjanina je u podne bio u znaku 50. „Praznika mimoze“, koji počinje u Herceg Novom 1. februara. Karavan lepih i veštih mažoretkinja, članova Gradske muzike, nestašnih klovnova i gostiju, osunčao je Trg slobode i deo ulice Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, odolevši ledenoj kiši – šarmom, osmesima i toplinom…

Start defilea je označen pucnjavom pušaka, mažoretkinje su domaćine obasjale vedrinom, limeni duvači su sinhronizovali učesnike, a sugrađani darivani grančicama mirisne mimoze koja cveta na južnom Jadranu još u januaru i februaru, donoseći dah proleća. Tako je proleće ove godine uranilo i u naš grad.

Karavan mimoze ove godine ima međunarodni krakter. Krenuo je iz Beča, stigao u Vrbas i Novi Sad, zastao u Zrenjaninu i produžio u Beograd, gde je večeras mirisna fešta. Domaćini učesnicima Karavana biće i žitelji pojedinih gradova u Bosni i Hercegovini, Republici Srpskoj i Sloveniji.

Predstavnici delegacije Herceg Novog prisustvovali su prijemu u gradskoj kući, uoči početka defilea, gde je razgovarano ne samo o turističkoj saradnji, već i o drugim vidovima ponovnog povezivanja dva grada. Potpredsednik hercegnovske Opštine Miloš Konjević je podsetio da Zrenjaninci već dugo letuju u Herceg Novom, neki tamo imaju i kuće, a ovo je početak obnove saradnje i u oblasti turizma. On je pozvao stanovnike Zrenjanina da dođu na „Praznika mimoze“ i da letuju u Herceg Novom, gde se održavaju i brojne druge manifestacije tokom turističke sezone.

Konjević je uručio Plaketu 50. „Praznika mimoze“ zamenici sekretara Skupštine Grada Zrenjanina Svetlani Grujić. Ovo priznanje, koje su čelnici Herceg Novog darivali svojim domaćinima i u drugim gradovima kroz koje prolazi Karavan mimoze, u znak zahvalnosti za dobrodošlicu i organizaciju, zamenica sekretara je primila u ime gradonačelnika Zrenjanina Čedomira Janjića. Organizatori su Grad Zrenjanin i Turistička organizacija Grada Zrenjanina.

Direktor Turističke organizacije Grada Zrenjanina Zoran Ljubotina rekao je da je zadovoljstvo biti domaćin Karavana mimoze koji se vratio u naš grad nakon trideset godina i doneo duh Jadrana, juga i miris mimoze, što Zrenjanincima mnogo znači. Prema njegovim rečima, ovakvi događaji su retki u Vojvodini, a ovo je pravi način da se Herceg Novi preporuči građanima regiona.

Branka Jajić

Foto Stefan Babuškov

Opširnije u pisanom izdanju